Linkovi

WP: Tragedija kod Najafa - vojnici zakasnili s upozorenjem? (1/4/03) - 2003-04-01


Američki dnevni listovi medju brojnim reportažama iz Iraka neizostavno pišu o tragediji koja se dogodila u blizini grada Najafa, gdje je ubijeno sedam iračkih civila, uglavnom žena i djece.

Međutim, izvjestitelj "Washington Posta" William Branigin, koji se nalazi u pratnji Treće pješaške divizije američke vojske, javlja o deset mrtvih. “To je nešto najstrašnije što sam ikada vidio i nadam se da nikada više neću vidjeti nešto slično” – izjavio je narednik Mario Manzano, pripadnik sanitetske ekipe pri ovoj diviziji. On je vidio jednu ženu koja je odbijala izići iz kombija u držeći svoje dvoje mrtve djece u naručju.

Kako je priopćeno iz Središnjeg zapovjedništva američke vojske, incident se dogodio na kontrolnoj točki koja je u blizini one na kojoj su prije dva dana u samoubilačkom napadu automobilom-bombom, ubijena četiri američka vojnika. Središnje zapovjedništvo ističe da su vojnici u ovom posljednjem slučaju slijedili upustva o vlastitoj zaštiti.

Novinar "Washington Posta", koji se nalazi na licu mjesta, kaže da je kapetan Ronny Johnson, zapovjednik na toj kontrolnoj točki, dobio obavijest da se jedan neidentificirani kombi približava njegovim vojnicima, koji su tu situaciju ocijenili kao moguću prijetnju.

Navodimo dio članka iz "Posta": “Zapucajte u znak upozorenja!” – zapovijedio je kapetan Johnson, nakon što se kombi nastavio približavati kontrolnoj točki i nakon upozorenja da stane. Međutim, upozoravajući hitac nije bio ispaljen, pa je kapetan Johnson viknuo – “Pucajte u hladnjak vozila!” No, ni to se nije dogodilo, pa je stiglo naređenje: ”Zaustavite ga odmah!” Nakon tih riječi iz jednog ili više borbenih vozila M2 Bradley ispaljeno je nekoliko metaka kalibra 25 milimetara. “Prekinite vatru” – urlao je kapetan preko radio veze. Nakon što je kroz dalekozor vidio što se dogodilo preko radio veze je poručio zapovjedniku voda: ”Upravo ste ubili jednu obitelj zbog toga što niste zapucali u znak upozorenja dovoljno brzo!”

U pogođenom Toyotinom kombiju je bilo 15 osoba – napisao je kapetan Johnson u svom izvještaju – desetoro od njih, uključujući petoro djece, vjerojatno mlađe od pet godina, ubijeni su kada je na njih otvorena vatra. Od petoro ostalih jedan je čovjek bio tako teško ranjen da je sanitetska ekipa rekla da neće preživjeti!”

Zapovjednik voda, koji se nalazio na kontrolnoj točki kaže da je, zapravo, ispalio dva upozoravajuća metka, ali da vozač nije zaustavio kombi. Objasnio je kako su svi bili jako nervozni zbog samoubilačkog napada od subote kada su ubijena četiri američka vojnika, na kontrolnoj točku udaljenoj samo 20 milja južnije. Ranije tog dana imali su nekoliko oružanih incidenata, da bi u poslijepodnevnim satima primijetili Toyotin kombi kako im se približava. Ostalo ste čuli…Ranjene putnike iz tog kombija medicinski su zbrinuli američki liječnici, a nakon toga su helikopterima prebačeni na sigurnije mjesto.

U priopćenju iz Pentagona, prenosi "Washington Post", stoji da je na to vozilo pucano nakon što je vozač ignorirao hice upozorenja. Cijeli je slučaj pod istragom. Prema podacima iz Pentagona, u vozilu se nalazilo 13 putnika, odnosno žena i djece. Sedmoro ih je poginulo, dvoje je ranjeno, a četvoro je prošlo bez ozljeda. "Washington Post" ističe da su sve to potpuno nove situacije za američke vojnike, njihova nova iskustva te da oni neprestano razgovaraju o tome kako izbjeći tragedije poput ove.

XS
SM
MD
LG