Linkovi

Prvi napadi američkih snaga na južnim prilazima Bagdadu (1/4/03) - 2003-04-01


Dok se američke snage primiču Bagdadu, visoki dužnosnici u Pentagonu kažu da su žestoki zračni udari u proteklih nekoliko dana znatno oslabili elitnu Saddamovu Republikansku gardu, koja štiti irački glavni grad. Ipak, Iračka vlada i dalje tvrdi da će koalicijska nastojanja da se svrgne Saddam Hussein propasti.

Američke i iračke snage jučer su nastavile voditi borbe na južnim prilazima Bagdadu. Prethodnica američkih snaga došla je najbliže gradu od početka operacije "Iračka sloboda" prije 12 dana. To je istaknuo i predsjednik Bush tijekom jučerašnjeg govora u Philadelphiji.

"Dan za danom, sve smo bliže Bagdadu. Dan za danom, sve smo bliže slobodi," rekao je predsjednik.

Ključni zapovjedni i komunikacijski centri u Bagdadu i najlojalnije Saddamove snage oko grada ponovno su bili na udaru američkih bombardera i krstarećih raketa.

Glasnogovornik Pentagona, general Stanley McChrystal nazvao je napade na Republikansku gardu još jednim korakom u maršu na glavni grad Iraka. No, dok su borbe ulazile u svoj 13-ti dan, koalicijske snage još nisu ostvarile punu kontrolu nad niti jednim iračkim urbanim središtem. I dalje se vode žestoke borbe u gradovima i mjestima u južnim i središnjim dijelovima zemlje, uključujući i Najaf, oko kojega se vode do sada najduže borbe ovoga rata. Prema priopćenju Pentagona, američki su vojnici u blizini Najafa otvorili vatru na jedan kombi, koji nije stao pred kontrolnom točkom, pri čemu je ubijeno sedmoro žena i djece. U istom su području u napadu bombaša samoubojice u subotu ubijena četiri američka vojnika.

Iz bombardirane zgrade u Bagdadu, irački ministar vanjskih poslova Naji Sabri rekao je novinarima da je preko pet tisuća Arapa došlo priključiti se borbama protiv koalicijskih snaga.

"Američke i britanske vojnike koji se ne budu predali našim snagama čeka samo smrt. Pretvorit ćemo pustinju u veliko groblje." rekao je Sabri.

Međutim, glasnogovornica Pentagona Victoria Clarke rekla je novinarima da su američki dužnosnici vidjeli izvještaje, prema kojima najviši irački dužnosnici pokušavaju pobjeći iz zemlje.

Na sjeveru Iraka, američki zrakoplovi napadaju iračke položaje nastojeći otvoriti drugu veliku bojišnicu protiv iračke vlade. U najnovijim zračnim udarima napadnute su iračke snage u mjestu Kalak i oko njega, te u Mosulu.

XS
SM
MD
LG