Linkovi

Robertson: Značajan napredak u reformi hrvatskih oružanih snaga (1/4/03) - 2003-04-01


Hrvatska je postigla značajan napredak u zadovoljavanju standarda za članstvo u Sjevernoatlanskom savezu, izjavio je u Zagrebu glavni tajnik NATO saveza George Robertson.

Glavni tajnik NATO-a George Robertson sinoć se u Zagrebu sastao s predsjednikom Stipom Mesićem i premijerom Ivicom Račanom. Ocijenio je da je Hrvatska postigla značajan napredak u reformi oružanih snaga.

"Ozbiljnim i značajnim napretkom" ocijenio je glavni tajnik NATO-a dosadašnji proces reforme hrvatskih oružanih snaga u okviru NATO-ovog Akcijskog plana za članstvo.

"Drago mi što HV poduzima odlučne napore u dostizanju standarda koji će im omogućiti da se integriraju u NATO," izjavio je Robertson novinarima u Zagrebu. Dodao je da se Akcijski plan za članstvo u NATO-u, u kojeg je Hrvatska primljena u svibnju 2002, dvije godine nakon ulaska u Partnerstvo za mir, "provodi u smjeru i tempom kojeg Sjevernoatlanski savez podržava."

Do sada je iz HV otišlo oko deset tisuća ljudi, a do prosinca, kada se očekuje završetak preustroja, HV brojila bi 21 tisuću vojnika, 4 tisuće službenika i 8 tisuća ročnika.

"Sa zanimanjem i odobravanjem primjećujem da su stranke na vlasti i opozicija jedinstveni u provođenju promjena koje vode do članstva u NATO-u," kazao je Robertson, nakon što je u Saboru razgovarao s predstavnicima parlamentarnih stranaka. Kazao im je da su, uz dovršenje reforme oružanih snaga, pred Hrvatskom tri zadatka ključna za ulazak u NATO i EU, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i kriminala, te konkretna suradnja s Tribunalom u Den Haagu.

Glavni tajnik NATO-a pohvalio je i doprinost Hrvatske regionalnoj suradnji. Kazao je da se nakon ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića moraju udvostručiti napori za snažnijom demokratizacijom europskog jugoistoka.

"Samo prije nekoliko tjedana u Beogradu smo vidjeli opasan znak da bi Balkan ponovo mogao skliznuti u nasilje. Protuteža tome su demokratski napredak i razvoj u zemljama kakva je Hrvatska," rekao je Robertson.

S hrvatskim predsjednikom glavni tajnik NATO-a razgovarao je i o ratu u Iraku. "Kazao sam mu kakve informacije dobivamo za stolom u sjedištu NATO-a," kazao je Robertson, ne ulazeći u pojedinosti. Ponovio je da i unutar Saveza postoje podjele oko načina razoružanja Sadama Huseina. "Iako nismo uključeni u sukob, naš je trenutni prioritet osiguranje Turske, jedine članice Saveza koja graniči s Irakom," rekao je glavni tajnik NATO-a.

XS
SM
MD
LG