Linkovi

Rast vrijednosti dionica na Wall Streetu (2/4/03) - 2003-04-01


Pokazatelji vrijednosti dionica na burzi u Wall Streetu povećali su se prvi put u posljednjih pet radnih dana. Razloge ne treba tražiti u Americi nego u Iraku. Investitori, naime, smatraju da se rat bolje odvija po SAD nego na početku, a isto tako vjeruju da se sukob neće proširiti na okolne zemlje.

Ulagače je, zapravo, najviše ohrabrio irački ministar informiranja koji je, u ime Saddama Husseina, pročitao poruku na državnoj televiziji . Time su ponovno pokrenute spekulacije da irački predsjednik možda nije preživio američke zračne udare. Evo još nekoliko gospodarskih informacija iz Sjedinjenih Država:

Američke tvornice u ožujku bilježe pad proizvodnje prvi put u posljednjih pet mjeseci. Pokazatelj industrijske proizvodnje pao je za više od šest posto što je gotovo tri postotka veći pad nego što su ekonomisti očekivali.

U međuvremenu je smanjen optimizam glede povećanja prodaje u ovoj godini. Prema priopćenju Američkog nacionalnog saveza trgovine na malo rast prodaje bit će nešto manji od četiri posto u odnosu na prvobitnu prognozu od 5.6 postotaka. Do novog i manje optimističnog predviđanja dolazi zbog rata u Iraku te visokih cijena nafte što i prodavače i kupce navodi na povećani oprez kada su u pitanju kupovine.

Prema najnovijim podacima iz Ministarstva trgovine potrošnja u građevinarstvu opala je 1.5 posto u veljači. Kao glavni razlog za takav trend navodi se odluka američke vlade o manjim ulaganjima u velike projekte. No, valja naglasiti da je pad potrošnje ipak manji od predviđenog dijelom i zbog rekordne stambene izgradnje u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG