Linkovi

I dalje se gomilaju oprema i ljudstvo u sjevernom Iraku (1/4/03) - 2003-04-01


Američke specijalne postrojbe i padobranci i dalje gomilaju opremu i ljudstvu u sjevernom Iraku pokušavajući otvoriti još jedan front sjeverno od Bagdada. Koalicijske snage drže uzletište u neovisnom Kurdskom teritoriju na koji danonoćno slijeću transportne letjelice. Američko zrakoplovstvo ima ključnu ulogu u uspostavi sjevernog fronta.

Prošlog tjedna tisuću padobranaca američke 173-će zračno-desatne brigade spustilo se u sjeverni Irak. Od tad svaki dan na uzletište Bashur stiže velika količina opreme i pojačanja. Buldožeri i kamioni kojima upravljaju Amerikanci i Kurdi oslobađaju teren za smještaj pristiglih vozila i opreme. Za to vrijeme intenziviraju se koalicijski zračni udari uzduž crte razgraničenja kurdskog autonomnog područja. Iračka vojska povukla se sa svojih isturenih položaja te se učvrščuje u blizini grada Kirkuka, u području bogatom naftom.

Bob Allardice, pukovnik američkog zrakoplovstva upravlja avionom C-17 Globemaster u misijama u sjevernom Iraku te opisuje trenutke neposredno prije iskakanja padobranaca. "U avionu je vrlo glasno, vlada veliko uzbuđenje, padobranci se zatrče i iskaču s repa zrakoplova. Ubrzo sve je gotovo, podižemo avion i za pola sata smo već prilično visoko, a za sat vremena van smo opasnosti".

Major Scott Lamb pilot je lovačkog aviona F-16 u borbenim misijama u Iraku. Premda je irački sistem zračne obrane teško oštećen, Lamb kaže da piloti još uvijek brinu o iračkim raketama zemlja-zrak i ostalim protu-zračnim sredstvima. "Ne znam jesu li se zaista opametili ili im mi u svakom slučaju dajemo veliki kredit. Stalno smo na oprezu i očekujemo da oni još uvijek imaju mnogo neočekivanih sredstava koja mogu uporabiti protiv nas."

Kad je vrijeme dobro, zrakoplovi koalicije imaju dnevno do tisuću polietanja. Vojni dužnosnici navode da su od početka rata koalicijski avioni ispustili na iračke ciljeve preko šest tisuća projektila s preciznim navođenjem. Pentagon je planirao poslati američke snage na sjever Iraka kroz Tursku, međutim morao je odgoditi otvaranje sjevernog fronta kad je turski parlament zabranio prolaz američkih trupa. Sada se pripreme sjevernog fronta odvijaju uz pomoć zrakoplovstva, te se očekuje brza akcija u cilju osiguranja naftnih polja i pokreta na jug prema iračkim trupama koje brane Bagdad.

XS
SM
MD
LG