Linkovi

Irak od bivše Jugoslavije kupio vojne opreme u iznosu od 1,5 milijarde dolara (1/4/03) - 2003-04-01


U ratu u Iraku najmodernija zapadna tehnologija suprotstavljena je manje naprednom iračkom oružju. Irak je pokušao umanjiti vojnu nadmoć koalicije nabavljanjem moderne vojne opreme. Kako javlja naš izvjetsitelj, Bagdad je, između ostaloga, u tome dobivao pomoć s Balkana.

Međunarodni istražitelji kažu da je Irak od bivše Jugoslavije kupio zabranjenu vojnu opremu u vrijednosti od najmanje milijardu i petsto milijuna dolara. Međunarodna skupina za krize priopćila je da se bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević oglušio na embargo Ujedinjenih naroda na izvoz oružja u Iraku, te da se prodaja vojne opreme nastavila i nakon što je on svrgnut 2000. godine. Između ostaloga, prema podacima Međunarodne skupine za krize, Irak je od Jugoslavije kupio streljivo za protuzračnu obranu, granate, te pogonske i sustave za navođenje za rakete tipa SCUD. Jugoslavenski tehničari također su radili na popravljanju motora iračkih MIG-ova.

James Lyon iz beogradskog ureda Međunarodne skupine za krize kaže da je Irak od Jugoslavije čak nabavio tehnologiju za proizvodnju primitivnih krstarećih raketa. "Također znamo da su Jugoslaveni prodavali prilično usavršenu tehnologiju za letjelice na daljinsko upravljanje, koja je Iračanima mogla omogućiti da neke od svojih zrakopolova za trenažu pretvore u primitivne krstareće rakete, kojima se moglo upravljati iz daljine, bez skupih sustava za navođenje".

Gospodin Lyon je dodao da je, kako se čini, Iraku prodana i protuzračna tehnologija, koju su jugoslavenske snage koristile protiv zrakoplova NATO saveza tijekom kampanje na Kosovu. Tu tehnologiju, čini se, sada koristi iračka protuzračna obrana. Isto tako, kažu istražitelji Međunarodne skupine za krize, postoji mogućnost da su iz bivše Jugoslavije u Irak stigle i zalihe kemijskog oružja i tehnologija za njegovu proizvodnju. Prodaju sofisticiranog oružja omogućila je - korupcija. Dužnosnici Međunarodne skupine za krize kažu da je velik dio prihoda od izvoza oružja u Irak preusmjeren iz državne agencije za izvoz oružja - Jugoimporta - u džepove najviših dužnosnika u Beogradu.

Nicholas White, čelnik europskog ureda Skupine za krize, kaže da su između vlade, vojske i organiziranog kriminala postojale bliske veze. "Da bi došao na vlast, post-Miloševićevski režim morao je surađivati s vojnim establishmentom kako bi osigurao Miloševićevo uklanjanje. Neki su, pri tome, nastavili ubirati veliku zaradu i vjerojatno preusmjerili neka od tih sredstava članovima nove vlade".

Vlasti u bivšoj Jugoslaviji su, kako je javljeno, također prodavale oružje Liberiji, te su pokušale prodavati vojnu opremu Burmi. Obje ove zemlje su pod sankcijama Ujedinjenih naroda. Gospodin White ističe da su, kada je trebalo odgovoriti na pitanja o ova dva slučajeva, jugoslavenski dužnosnici ustvrdili da nisu znali da su protiv tih zemalja uvedene sankcije.

XS
SM
MD
LG