Linkovi

Ultrazvuk spašava živote na iračkim bojišnicama (2/4/03) - 2003-04-01


Tehnologija koju se već godinama koristi za prvi pogled na još nerođene bebe sada se pretvorila u pomagalo na bojišnicama, koje bi mnogim vojnicima u Iraku moglo spasiti živote. Doduše, ona dolazi u mnogo manjem izdanju nego što smo navikli vidjeti u liječničkim ordinacijama.

Za razliku od uobičajenih ultrazvučnih aparata, koji teže i do dvjestotinjak kilograma, spomenuta ultrazvučna dijagnostička naprava američkih vojnih liječnika ima manje od tri kilograma, i lagano se nosi bilo u naprtnjači, ili čak u većem džepu jakne. Liječnicima na bojišnici ovaj mali prijenosni ultrazvučni aparat pruža priliku da pobliže pogledaju stanje unutrašnjih ozljeda ranjenika - prvenstveno organa grudne i trbušne šupljine - i na licu mjesta odluče koji je najbolji način liječenja u svakom pojedinačnom slučaju. Osim unutrašnjih krvarenja, ultrazvuk je posebno koristan za otkrivanje komadića šrapnela ili drugih stranih tijela, kolabiranih pluća, te lociranja vena pri uvođenju intravenoznih aplikacijskih sustava.

Jedna od kompanija koji proizvodi prijenosne ultrazvučne aparate je SonoSite, iz Bothella, u američkoj saveznoj državi Washington. Američko Ministarstvo obrane do sada je kupilo oko 300 prijenosnih ultrazvučnih aparata, od čega je 150 na terenu, s američkom vojskom.

XS
SM
MD
LG