Linkovi

Sirija mora prestati slati pomoć Iraku (2/4/03) - 2003-04-01


Postoje dokazi da se iz Sirije u Irak preko granice šalje vojna oprema. Kako je javljeno, pošiljke opreme uključuju streljivo kao i infracrvene uređaje za noćno izviđanje za iračke snage. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da su Sjedinjene Države svjesne opasnosti koju predstavljaju ove pošiljke oružja.

"Te pošiljke predstavljaju izravnu prijetnju životima koalicijskih snaga. Smatramo takvu nezakonitu trgovinu neprijateljskim činom i držat ćemo sirijsku vladu odgovornom za takve pošiljke," kazao je gospodin Rumsfeld.

Otkako je počeo rat za eliminiranje Saddamovog oružja za masovno uništavanje i oslobođenje Iraka, sirijski dužnosnici izražavaju podršku za režim Saddama Husseina. Sirija, kako je javljeno, dozvoljava teroristima da prelaze granicu kako bi se pridružili Saddamovim snagama.

Sirija već dugo podržava terorističke organizacije, uključujući Hamas, Hezbollah, Narodni front za oslobođenje Palestine - Opće zapovjedništvo i Palestinski islamski džihad. Palestinski islamski džihad nedavno se pohvalio da je u Irak uputio bombaše-samoubojice s ciljem ubijanja američkih i britanskih vojnika.

Hezbollah već više od dva desetljeća izvodi terorističke napade na Srednjem istoku i drugdje. Među žrtvama njegovih napada bilo je Amerikanaca, Izraelaca, Libanonaca, Francuza i Argentinaca. U listopadu 1983. Hezbollahovi samoubojice napali su vojarnu američkih marinaca u Bejrutu u Libanonu. Tada je ubijen 241 američki i 58 francuskih vojnika. Vjeruje se da je Hezbollah sudjelovao i u velikim terorističkim napadima na objekte američkog veleposlanstva u Bejrutu 1983. i 1984. 1992. i 1994. teroristi Hezbollaha ubili su desetke ljudi u velikim bombaškim napadima na izraelsko veleposlanstvo i židovski kulturni centar u Buenos Airesu u Argentini. U prosincu, na skupu u libanonskoj dolini Bekaa, koja je pod kontrolom Sirije, čelnik Hezbollaha Hassan Nasrallah pozvao je Palestince da "krenu u samoubilačke bombaške napade diljem svijeta."

Sirija je, rekao je državni tajnik Colin Powell, sučeljena s kritičnim izborom.

"Sirija može nastaviti izravno podržavati terorističke skupine i umirući režim Saddama Husseina ili se može zaputiti drugačijim putem, punim nade," rekao je gospodin Powell.

"Na bilo koji način," rekao je državni tajnik Powell, "Sirija će snositi odgovornost za svoje odluke i njihove posljedice."

XS
SM
MD
LG