Linkovi

Novi zračni udari protiv ciljeva u i oko Bagdada (1/4/03) - 2003-04-01


Koalicijski borbeni zrakoplovi izveli su nove zračne udare protiv ciljeva u i oko Bagdada, kao i na položaje iračke elitne Republikanske garde. Dugi niz snažnih eksplozija potresao je glavni irački grad i sinoć i jutros. Između ostalog, bombardiran je kompleks zgrada s uredima čelnika iračkog režima, kao i sjedištem Nacionalnog olimpijskog odbora, te Ministarstva za mlade. Prema izvješćima, u tom se kompleksu nalazio i centar za mučenje, koji je vodio stariji sin Saddama Husseina, Uday.

Irački ministar informiranja tvrdi da je najmanje 14 osoba bilo ubijeno, a 25 ranjeno u tim napadima. Kako je rekao, nekoliko je osoba bilo ranjeno kada su američki zrakoplovi bombardirali dva autobusa čije je putnike on opisao kao dobrovoljce - uključujući i neke Amerikance - koji se postavljaju kao živi štitovi u Bagdadu. Ova tvrdnje ministra al-Sahafa nije se moglo potvrditi s neovisnih izvora.

Američke postrojbe ušle su u grad Najaf, gdje, prema izvješćima, više nisu naišle na otpor. Mještani Najafa kažu da su irački vojnici i policija napustili grad. Američki časnici kažu da su im mještani Najafa mahali i pozdravljali ih pri ulasku, te da su im pokazali dijelove grada koji su minirani, kao i velika skladišta oružja. Najaf je sveto mjesto šiitskih muslimana - u tamošnjoj džamiji je, kako se vjeruje, grob zeta proroka Muhameda, Alija. Dužnosnici koalicije kažu da se tijekom zračnih napada vodila velika briga da džamija ne bude oštećena, što se, kako se vidjelo kada su postrojbe koalicije došle u grad, zaista niti nije dogodilo.

Upravo pokraj Najafa, jučer se dogodio i incident: američke postrojbe su pucale na kombi koji se nije zaustavio na kontrolnoj točki, ubivši pritom sedmero žena i djece. Američka vojska kaže da su vojnici naredili vozilu da se zaustavi, a potom ispalili hitce upozorenja. Kada vozilo ni tada nije stalo, na njega je pucano. Istraga incidenta je u toku.

Borbe se nastavljaju i na jugu, oko Basre, gdje su britanske postrojbe sučeljene s jakim otporom iračkih snaga. U sjevernom Iraku, američka bombardiranja natjerala su neke iračke postrojbe u bijeg. Izvješćuje se i o primicanju jedinica Republikanske garde bliže gradu Kirkuku, dok neke odlaze prema jugu, u obranu Bagdada.

Borbe se nastavljaju i na jugu, oko Basre, gdje su britanske postrojbe sučeljene s jakim otporom iračkih snaga. U sjevernom Iraku, američka bombardiranja natjerala su neke iračke postrojbe u bijeg. Izvješćuje se i o primicanju jedinica Republikanske garde bliže gradu Kirkuku, dok neke odlaze prema jugu, u obranu Bagdada.

Predsjednik Bush upozorava na mnoge opasnosti, uključujući i mogućnost terorističkih napada na Amerikance, zajedno s napredovanjem koalicijskih snaga u Iraku prema Bagdadu. Obraćajući se skupu osoblja američke Obalne straže, u Philadelphiji, gospodin Bush je rekao da je koalicija svakim danom sve bliže pobjedi. Građanima Iraka američki je predsjednik obećao da će postrojbe koalicije okončati vladavinu režima Saddama Husseina, dopremiti hranu i lijekove, i osigurati bolji život.

Državni tajnik Colin Powell danas putuje u Tursku, na početku diplomatske turneje s ciljem popravljanja odnosa s Ankarom i drugim ključnim članicama NATO saveza, koje je rat u Iraku prilično zategnuo. Prve susrete s turskim dužnosnicima gospodin Powell će imati sutra, nakon čega odlazi u Brisel, gdje se u četvrtak sastaje s dužnosnicima NATO saveza i Europske unije.

XS
SM
MD
LG