Linkovi

Festival trešnjinog cvijeta u Washingtonu (1/4/03) - 2003-04-01


Već devedesetprvu godinu za redom, Washington u ove proljetne dane održava svečanost koja je jedinstvena u američkim, a vjerojatno i svjetskim okvirima. Građani glavnog američkog grada, kao i brojni turisti koji za tu priliku stižu sa svih strana svijeta, slave cvjetanje gotovo četiri tisuće stabala japanskih trešanja.

Prvih tri tisuće trešanja stiglo je upravo prije 91 godinu kao poklon iz Japana. Njihova je sadnja trajala nekoliko mjeseci, a najveći broj bio ih je posađen uokolo zaštitnog protupoplavnog rezervoara rijeke Potomac, parkovnog prostora čije središnje mjesto zauzima jedan od najljepših washingtonskih spomenika, onaj izgrađen u počast Thomasa Jeffersona, trećeg američkog predsjednika i autora temeljnog dokumenta američke državnosti, Deklaracije o neovisnosti. Zaista, teško je bilo naći prikladnije mjesto za tako jedinstven poklon prijateljstva.

U devet proteklih desetljeća, neka je stabla trebalo zamijeniti. Nacionalni botanički vrt u Washingtonu proveo je u tu svrhu jedinstven program uzgoja novih sadnica trešanja iz onih prvih, koje su prešle dalek put od Japana do Sjedinjenih Država. Današnje tisuće procvjetalih trešanja stoga su i one prve, ali i njihove, - da tako kažemo -, kćeri i unuke. Mnoge su svoje mjesto našle i u drugim parkovnim i drvorednim površinama Washingtona. Stotine, primjerice, okružuju u spomenik Georgeu Washingtonu, na Nacionalnom Mallu.

Proslava cvjetanja trešanja redovito je čitav niz manifestacija koji se odvija tijekom dva tjedna. U najmanju ruku, ta dva tjedna osiguravaju da se festival zaista i održi kada su trešnje u punom cvatu. Zna se, doduše, dogoditi da, unatoč svom planiranju, priroda učini svoje: kasna zima ili, pak, rani nastup proljeća termin cvatnje mogu premjestiti bilo ranije ili kasnije od uobičajenog – između posljednjeg tjedna ožujka i prvog tjedna travnja.

Kada se dugo očekivani pupoljci trešanja otvore, prizor je zaista jedinstven – kao da se svijetlo ružičast oblak spustio na parkove grada. Vjerojatno ne postoji niti jedna razglednica glavnog američkog grada koja barem u jednom uglu ne nosi prizor rascvjetanih trešanja. Ovih dana, deseci njih već su otvorili svoje pahuljaste glavice, no većina će punu raskoš svojih grana pokazati tek dolazećeg vikenda.

XS
SM
MD
LG