Linkovi

Zarobljeni deseci iračkih vojnika (31/3/03) - 2003-03-31


Američke postrojbe zarobile su danas desetke iračkih vojnika kod mjesta Hindiyah, pokraj Karbale, osamdesetak kilometara južno od Bagdada, gdje se nalazi jedan od ključnih mostova preko rijeke Eufrat. Najmanje jedan zarobljenik je izjavio da je pripadnik elitne Republikanske garde. Dopisnica Glasa Amerike Alisha Ryu, koja se nalazi blizu linije bojišnice, javlja da visoki američki časnici kažu da trenutna borba kod Hindiye nije početak pravog napada na Bagdad, nego samo testiranje snaga jedinica Republikanske garde u tom području.

U Bagdadu, žestoki zračni udari bili su usmjereni na ciljeve diljem grada, uključujući i ministarstvo informiranja, te predsjedničku palaču. Zračne napade izvodili su najveći američki bombarderi - B-1, B-2 i B-52. Osim ciljeva u gradu, američki i britanski bombarderi napadali su i položaje iračke Republikanske garde, ukopane oko grada.

Glasnogovornik američke vojske danas je novinarima u Kataru izjavio da su u protekla 24 sata zračni napadi bili izvedeni na čitav niz vojnih i paravojnih ciljeva diljem Iraka, uključujući i u gradovima Karbali, Hillahu, al-Kutu, Najafu, te na nekoliko mjesta u zapadnom dijelu Iraka. Kako je rekao, informacije koje pružaju žitelji nekih gradova pomažu koalicijskim postrojbama da identificiraju neprijateljske lokacije u tim urbanim područjima.

U južnom Iraku, američke postrojbe izvješćuju da su ubile oko stotinjak paravojnih boraca u i oko Najafa i Samawaha. Američke postrojbe također šalju više tisuća dodatnih vojnika kako bi osigurali grad Nasiriyu, koja leži na ključnom opskrbnom pravcu prema Bagdadu. Britanske postrojbe, pak, izvješćuju da stežu obruč oko Basre.

U međuvremenu, irački ministar vanjskih poslova Naji Sabri izjavio je novinarima u Bagdadu da će američke i britanske postrojbe biti potpuno uništene, te da se moraju predati. On je isto tako kazao da su tisuće arapskih dobrovoljaca stigle u Irak, spremne na izvođenje samoubilačkih bombaških napada na koalicijske snage.

Na sjevernoj iračkoj bojišnici, američki borbeni zrakoplovi napadaju iračke vojne položaje uz grad Kalak, s kojih iračke vladine postrojbe bježe prema jugu,pomažući tako kurdskim borcima da preuzmu veći teritorij. Nekoliko snažnih eksplozija čulo se jutros i u Mosulu. Irački se vojnici, kako izgleda, konsolidiraju u gradu Kirkuku, središtu najvećih naftnih crpilišta u Iraku.

XS
SM
MD
LG