Linkovi

'Saddam stručnjak za poigravanje s vremenom' (2/4/03) - 2003-03-31


Čelnici koalicije koja pokušava svrgnuti Saddama Husseina kažu da će pobijediti, te da će rat trajati - kako je rekao predsjednik Bush "koliko bude trebalo". Vrlo je malo vojnih stručnjaka koji se ne slažu s ovom ocjenom. No, u arapskom svijetu, mnogi analitičari vjeruju da Saddam namjerava rat razvući što duže, da bi barem donekle mogao tvrditi da je odnio moralnu pobjedu.

Iračke vojne snage koriste niz oštro kritiziranih taktika, kojima je cilj usporiti napredovanje koalicijskih snaga koje se bliže Bagdadu. Između ostaloga, Iračani nose bijele zastave, pretvarajući se da se predaju, a zatim otvaraju vatru na koalicijske snage. Tijekom vikenda, u samoubilačkom bombaškom napadu ubijena su četiri američka vojnika. Mnogi arapski vojni analitičari kažu da je irački predsjednik Saddam Hussein svjestan američke vojne nadmoći i da je samo pitanje vremena kada će njegov režim pasti. Zato, kažu analitičari, ukoliko je još uvijek živ, možda mu je glavna strategija jednostavna – ostati živ i razvuči sukob koliko duže može.

Načelnik odjela za političke znanosti na Libanonsko-američkom sveučilištu u Bejrutu, Sami Baroudi kaže da se irački čelnik nada dugom, krvavom sukobu. Gospodin Baroudi dodaje da bi to moglo stvoriti međunarodni, a možda i domaći pritisak na koaliciju, ukoliko se na televiziji iz dana u dan budu izmjenjivale slike mrtvih i ranjenih vojnika i civila. "Žrtve među koalicijskim snagama, nove scene žrtava u Bagdadu. Mislim da Saddam upravo na to računa. Naravno, ako se takve slike budu ponavljale, vremenski okviri sukoba postajat će sve važniji. To će u regiji uzrokovati raspoloženje koje će stvoriti pritisak na koaliciju".

Gospodin Baroudi kaže da je Saddam stručnjak za poigravanje s vremenom. Zapravo, prema riječima ovog libanonskog stručnjaka, irački je predsjednik - pozvavši krajem ljeta inspektore za naoružanje da se vrate u Irak - uspio čak ojačati svoju vojsku. Vojni analitičar Mohammed Sa'id slaže se s ovom ocjenom. Gospodin Sa'id, bivši egipatski general, sada je načelnik odjela za vojna pitanja pri Centru za političke i strateške studije al-Ahram u Kairu.

Prema njegovom mišljenju, Saddam je u mjesecima koji su prethodili sukobu uspio mobilizirati svoju vojsku i pripremiti dobar plan. Kako kaže gospodin Sa'id, Saddamov je veliki uspjeh da je nagovorio svoje snage da se bore. Ovaj bivši egipatski general vjeruje da će Iračani novim samoubilačkim napadima pokušati usporiti napredovanje koalicijskih snaga. Prema njegovim riječima, iračka taktika oponaša koalicijsko korištenje preciznih raketa i bombi. "Takvi su napadi precizni. Amerikanci koriste precizne zračne napade iz daljine, a Iračani koriste - također precizne - samoubilačke bombaške napade. U oba slučaja, promašaja gotovo i nema".

General Sa'id dodaje da, kako se čini, bijes i bol zbog koalicijskog bombardiranja potiču Iračane na otpor. Koalicijski čelnici tvrde da se Iračani bore prije svega jer strahuju od Saddama Husseina. Mnogi analitičari vjeruju da Saddam pokušava "razvući rat", kako bi se u arapskom svijetu razvio bijes, te kako bi i druge arapske zemlje bile uvučene u sukob. Profesor političkih znanosti sa sveučilišta u Kataru Mohammed al-Musfir kaže da će Saddam moći izazvati sve više mržnje prema Americi, što duže ostane na vlasti. "Mislim da bi ga arapski svijet, prije ili kasnije počeo podržavati, mrzeći američke vojnike, američku civilizaciju, američku demokraciju i američki politički sustav".

Među analitičarima rijetki su oni koji misle da Saddam ima ikakvog izgleda da ostane na vlasti. No, kako kažu, sve dok je na životu, provodit će svoju strategiju, kako bi pojačao svoju političku ostavštinu, barem među radikalnim Arapima.

XS
SM
MD
LG