Linkovi

Pentagon pokrenuo kampanju kako bi izazvao sumnju je li Saddam Hussein živ (1/4/03) - 2003-03-31


Izgleda da su viši dužnosnici američkog Ministarstva obrane pokrenuli koordinirana nastojanja da bi se izazvalo sumnju je li Saddam Hussein živ, odnosno, ima li on potpunu kontrolu nad vojskom. Naš izvjestitelj javlja kako je riječ i o političkoj i o vojnoj taktici.

Prošlo je skoro dva tjedna otkako su snage koalicije predvođene Sjedinjenim Državama izvršile iznenadni napad na jedan stambeni kompleks u Bagdadu, nadajući se da će ubiti ili onesposobiti iračko čelništvo u pokušaju da okončaju rat prije negoli on uistinu otpočne. Viši američki dužnosnici nikad nisu službeno priznali da je u tom napadu na meti konkretno bio Saddam Hussein.

Međutim, na televizijskoj mreži Fox, ministar obrane Donald Rumsfeld je u nedjelju izjavio kako nakon tog udara ni irački čelnik ni njegovi utjecajni sinovi nisu viđeni u javnosti. "Sve što znamo jest da nakon toga nismo vidjeli Saddama Husseina ni njegove sinove uživo bilo gdje niti čuli izvješća koja bi potvrđivala da su oni živi".

Gospodin Rumsfeld je izjavio kako i dalje nije impresioniran s nekoliko vrlo reklamiranih emisija iračke državne televizije u kojima se Saddam nedavno pojavio. Zapravo, američki ministar obrane dovodi u pitanje je li uopće riječ o nedavnim snimkama iračkog čelnika. "Ne izgledaju mi stvarne te snimke...znamo da je Saddam pripremio mnogo video snimaka prije početka rata, a ako pogledate ove posljednje, nije moguće sa sigurnošću reći da su nedavno snimljene. Zapravo, činjenica je da nije moguće biti siguran u to da su nedavno snimljene, te da se to ne može utvrditi ni po sadržaju onog što je rečeno".

Na inzistiranje novinara, gospodin Rumsfeld je priznao kako ne zna sigurno je li Saddam mrtav, onesposobljen ili živ i u dobrom stanju. Međutim, ono što se zna - rekao je američki ministar - jest da postoje izvješća, neka nepotkrijepljena, a neka potvrđena, koja kažu da su članovi obitelji iračkog čelnika pobjegli u Siriju, zajedno s rođacima drugih viših iračkih čelnika."Istina je da postoje glasine i da ima dokaza da su obitelji čelnika pobjegle iz zemlje".

Unatoč tome, izjavio je gospodin Rumsfeld, njegovi odredi smrti su i dalje tu, sprečavajući masovnu predaju i rano okončanje sukoba. Ipak, američki ministar obrane je uvjeren da stisak režima nad vlašću popušta. "Postoji razmjerno velika klika ljudi koja provodi vlast tog režima i oni su još uvijek tamo i taj režim još uvijek ubija ljude. Idu naokolo i ubijaju ljude za koje smatraju da nisu možda potpuno odani. Ne znam u kolikoj mjeri u ovom trenutku funkcionira zapovjedno ustrojstvo. Međutim, hoće li se ono urušiti u određenom trenutku? Posve sigurno da hoće".

Ministar Rumsfeld nije jedini koji izražava sumnju glede sudbine Saddama Husseina. Šef Združenog stožera američke vojske, general Richard Myers, također se pojavio na nekoliko televizijskih mreža, ukazujući na istu stvar. A zapovjednik američkih snaga u području Perzijskog zaljeva, general Tommy Franks, izjavio je na konferenciji za novinstvo u Kataru kako nije vidio dokaze da režim ima tradicionalnu kontrolu nad zemljom s vrha, što se očito odnosi na Saddama Husseina. Jedan viši vojni dužnosnik ukazao je na to da izrugivanje Saddamu Husseinu ima i vojni i politički cilj.

S političke strane gledano - rekao je isti dužnosnik - čak ako ga koalicijske snage ne uspiju ubiti bombama i mecima, mogu ga pokopati riječima, nanijevši mu možda tako psihološki udarac. S vojne pak perspektive, nastavlja ovaj dužnosnik, ukoliko je Saddam živ, i osjeti potrebu da dokaže da je dobro, tad će možda zapovjednici koalicijskih snaga imati konkretan podatak o mjestu gdje se on nalazi. A to bi moglo izložiti iračkog čelnika novom i žestokom nizu napada.

XS
SM
MD
LG