Linkovi

Ratni plan na udaru kritika (31/3/03) - 2003-03-31


"Newsweek" objavljuje članak pod naslovom “Napadi na ratni plan.” Tekst počinje pitanjem – jesmo li krenuli s dovoljno vojnika i prijeti li opasnost da nakon dva tjedna drugi zaljevski rat nazvan “Operacija iračka sloboda” eksplodira u srednjoistočni rat? Napominje se da u aktualnoj američkoj administraciji postoji skupina neokonzervativaca koji žele veći rat te bi rado uzviknuli – "Nakon Bagdada na redu je Damask!" Međutim i ovaj trenutni rat sve je krvaviji i sve duži!

Nakon što je general William Wallace, glavni zapovjednik američkih kopnenih snaga u Iraku izjavio : ”…da je neprijatelj protiv kojeg se borimo drugačiji od onog s naših vojnih vježbi…”u Pentagonu se situacija “zakuhala” u potrazi za najučinkovitijom pobjedom nad Iračanima. Klasični američki način, potisnuti neprijatelja sa svim raspoloživim sredstvima – favorizirala je većina generala. No, ministar obrane Donald Rumsfeld je zagovornik manjih postrojbi i tehnološke nadmoći. Postignut je kompromis – generali su tražili četiri divizije, poslane su tri. Sada na brzinu stižu tisuće pripadnika Četvrte pješaške divizije.

CIA je prošle srijede izvjestila Kongres o rastućem anti-američkom raspoloženju u arapskom svijetu. Osobito u Jordanu i Egiptu. Nakon ovog izvještaja senatori su bili potpuno nijemi i sivi u licu. ”Možda gledaju jedino američke televizijske postaje, pa su mislili da će rat trajati kratko, a da će Iračani plesati od sreće po ulicama. Svako odugovlačenje rata u Iraku povećava rizik po američke interese u arapskom svijetu” – izjavio je jedan član Kongresa.

"Time" piše o sličnoj temi uz pitanje “Koliko će rat koštati” – ne misleći pri tome na njegovu materijalnu, nego ljudsku stranu. Na ljudske gubitke. Time navodi odlučnost predsjednika da se ostvari cilj – skinuti Saddama Husseina s vlasti. To se osobito vidjelo na konferenciji za novinare zajedno s britanskim premijerom Tonyem Blairom, kada je američki predsjednik rekao da će trajati onoliko koliko bude potrebno da se ostvare zadani ciljevi.

No, nakon tih riječi izgubljeni su novi životi - i irački i američki i britanski. Prema dostupnim podacima, do sada su poginula 43 američka i 24 britanska vojnika. Nekoliko ih se smatra nestalima, nekoliko ih je zarobljeno. Među Iračanima ima više žrtava, ne samo vojnih, nego i civilnih – uključujući smrt prvo 15, pa nakon toga 63 civila na bagdadskim ulicama, piše "Time".

"Newsweek" objavljuje podatke o prvim uništenim tenkovima tipa Abarmas:” Tenk Abrams M1A1 je fantastično ratno sredstvo. Može se kretati brže od 70 kilometara na sat i pucati tri kilometra dalje nego ijedan drugi tenk ikada napravljen. U prvom zaljevskom ratu uništeno je preko tisuću iračkih tenkova ruske proizvodnje. Američki gubitak – nula! No, kao i svaki veliki ratnik i Abrams ima “Ahilovu petu” Može biti “ubijen” odozada - anti-tenkovskom granatom ciljanom na mali otvor na metalnom oklopu. Tijekom dosadašnjeg dijela ratovanja u Iraku američka je vojska izgubila dva tenka tipa Abrams. To su prvi Abrams tenkovi ikada uništeni u borbi. Kako? Irački borci, spremni na samoubojstvo, prikradu se u manjim kamionetima kroz pješčane oluje do američkih tenkova te s male blizine ispale rusku anti-tenkovsku raketu tipa Kornet na Abramsovo osjetljivo mjesto. Pentagon tvrdi da su rakete Kornet Iraku prodali ukrajinski trgovci oružjem.

XS
SM
MD
LG