Linkovi

Hrvatski konzorcij za zajednički nastup u obnovi Iraka (31/3/03) - 2003-03-31


Hrvatske novine ovih dana donose tekstove o stvaranju domaćeg konzorcija radi zajedničkog nastupa u obnovi Iraka. U konzorciju bi bili “Đuro Đaković”, INGRA i “Rade Končar”. Predsjednik Uprave Končara Darinko Bago, sa skepsom najavljuje sutrašnji sastanak u Ministarstvu vanjskih poslova. “Imamo prvi sastanak sutra, 1. travnja. Valjda neće biti prvoaprilska šala. Trebamo vidjeti kakve su naše pozicije. To je, prije svega, političko pitanje - da li će nas koalicija, Sjedinjene Države i Britanija uopće pustiti da sudjelujemo u obnovi i ako će nas pustiti na kojim područjima. Dakle, je li to područje građevinrstva, elektorindustrije itd. da bi na osnovu mi mogli nešto početi raditi. Nema razloga da mi ne idemo u konzorcij s “Đurom Đakovićem” i INGRA-om, ali moramo znati kuda idemo" - kaže gospoin Bago.

Darinko Bago: Mi smo do 1990. godine bili jako prisutni u Iraku. Vodili smo mnoge radove. Od hidroelektrana, trafostanica, termoelektrana. distribucijskih trafostanica, dakle za naselja itd. Međutim, nakon 1990, nakon napada Iraka na Kuvajt ti poslovi su stali i u posljednje vrijeme smo radili preko projekta UN-a “nafta za hranu”, neke transformatore smo isporučivali, dakle neke komponente, ništa više onako veliko kao što je nekad bilo.

Nije li to tržište već upućeno na vas ako ste već izvodili radove?

Darinko Bago: Ne. Danas se postrojenja rade tako da bi se izbjegli monopolni položaji. Postrojenja se rade tako da bi i drugi proizvođači mogli istu stvar napraviti. Prema tome, hoće li biti njemačka poduzeća, britanska poduzeća ili američka to je samo pitanje odluke onoga koji će dopustiti pristup tim poduzećima na to tržište, a nakon toga svaka od tih zemalja ima više proizvođača te opreme. Prema tome, opet tržišno natjecanje.

I za kraj gospodine Bago, s obzirom da je Hrvatska ispala iz koalicije što očekujete od sutrašnjeg sastanka. I sami ste rekli da je pitanje vašeg posla u Iraku prvenstveno politička odluka.

“Očekujemo informacije, da čujemo kako i na koji način će Vlada RH zaštititi gospodarske interese poduzeća u Iraku i da li ih uopće može zaštititi”

XS
SM
MD
LG