Linkovi

'Rumsfeld je želio da rat bude što jeftiniji' (30/3/03) - 2003-03-30


Washington Post piše da je u mjesecima prije rata u Iraku ministar obrane Donald Rumsfeld u niz navrata odbijao savjete vojnih stručnjaka Pentagona da se Perzijski zaljev pošalje više vojske i borbenih sredstava.

Donald Rumsfeld je ustrajao u svojoj namjeri da rat bude što jeftiniji; barem šest puta je postigao da se broj planiranog ljudstva smanji – piše Washington Post, citirajući izvadke članka novinara Seymore Hersha, koji će biti objavljen u ovotjednom izdanju časopisa New Yorker.

“Rumsfeld smatra da je pametniji od vojnika. Mislio je da će se irački režim raspasti za tri dana. Sada se pokazuje da u Iraku imamo premalo vojnika, topova i tenkova, premalo projektila” – navode se riječi jednog neimenovanog dužnosnika ministarstva obrane. U Iraku je u ovom trenutku oko 125 tisuća američkih i britanskih vojnika.

******

Vanjskopolitički komentator New York Timesa Thomas Friedman piše o "NATO savezu budućnosti" – organizaciji koja će ovog ljeta, uz Balkan, morati preuzeti mirovne operacije u Afganistanu, a čini se da će biti odgovorna i za poratnu stabilizaciju Iraka.

“NATO po prvi put izvan Europe, glavni saveznik - Rusija, dok se Francuska od njega udaljuje. Novi glavni tajnik NATO saveza bit će norveška ministrica obrane. Znači, Rusi unutra, Francuska vani, žena na čelu – u svakom slučaju sasvim drugačiji NATO nego za vrijeme Hladnog rata” – piše u New York Timesu Thomas Friedman.

XS
SM
MD
LG