Linkovi

Visoka cijena iračkog 'nekonvencionalnog rata' (30/3/03) - 2003-03-30


Nesposobna da se protivniku suprostavi jednakom tehnologijom i vatrenom moći, iračka je strana nastavila s nekonvencionalnim oblicima rata. Jučer su u blizini grada Najaf, u eksploziji automobila bombe, poginula četiri američka vojnika. Radilo se o taksiju koji se zaustavio u blizini američke kontrolne točke. Vozač je mahnuo vojnicima, ukazujući da ima kvar na automobilu. Kad su se vojnici približili, automobil je odletio u zrak.

U izjavi za tisak u Bagdadu, irački dopredsjednik Taha Yasin Ramadan izjavio je da se radilo o dočasniku iračke vojske, te najavio nastavak samoubilačkih napada. “Irak ima pravo suprostaviti se neprijatelju svim sredstvima koja su mu na raspolaganju” – rekao je irački ministar. Saddam Hussein odlikovao je izvršitelja samoubilačkog napada na američke vojnike.

Američki general Stanley McChrystal izjavio je da jučerašnji “samoubilački napad više nalikuje terorizmu nego vođenju rata.” Takvi napadi neće imati utjecaj na opći tijek ratnih operacija, jedino će američki vojnici morati postati još oprezniji – rekao je član Združenog stožera američkih oružanih snaga.

"Napad neće promijeniti zapovjedi za naše vojnike, kada trebaju odgovoriti na neprijateljski napad. Neće utjecati niti na vođenje ratnih operacija u općenitom smislu. Jedino ćemo postati oprezniji nego što smo do sada bili."

Glavnina iračkih snaga do sada se nije angažirala u borbi protiv američkih i britanskih postrojbi. Izvještava se da su Iračani koncentrirani oko Bagdada, te da se spremaju za obranu grada. Međutim, novinarka Glasa Amerike Alisha Ryu – koja je s američkom vojskom u središnjem Iraku – javlja da iračke paravojne snage stalno napadaju američke opskrbne linije:

"Ovo je prvi automobil-bomba, prvi samoubilački napad. Do sada je bilo mnogo čarki s Iračanima, koji bi se u kamionetima približili koloni američkih vozila i počeli pucati. Nakon jučerašnjeg samoubilačkog napada mjere sigurnosti su jako pooštrene."

S tim u vezi – australski ministar obrane Robert Hill izjavio je da će iračka taktika nekonvencionalnog rata samo dovesti do većih gubitaka među civilima. “Prerušavanje u civile, fingirana predaja i potom otvaranje vatre, te postavljenje topova na civilnim lokacijama dovest će do velikih civilnih gubitaka” – upozorio je australski ministar obrane. On je izjavio da će rat biti “možda ne dugačak, ali težak.” U Iraku se, zajedno s koalicijskim snagama bori oko dvije tisuće australskih vojnika, bez obzira na snažno protivljenje javnosti ratu.

XS
SM
MD
LG