Linkovi

Hummer - civilna verzija vojnog vozila Humwee (30/3/03) - 2003-03-30


Tijekom prvog Zaljevskog rata, 1991. godine, svijet je upoznao amerčko vojno vozilo opće namjene zvano Hummvee. Civilna verzija tog vozila, takozvani Hummer, uskoro je uslijedila, popularizirana vlasnicima kao što je filmska zvijezda Arnold Schwarzenegger. A sad, puštena je u prodaju i nova verzija tog vozila.

U zemlji u kojoj je terenska vozila postala izbor mnogih vozača, Hummer H-2 je 'vozilo-poruka', kaže Kevin Smith, glavni urednik časopisa Motor Trend: "Jedna od poruka vlasnika Hummera ostali vozačima glasi - 'Ja sam veći od tebe'. To je očito ekstremno vozilo, za vožnju po bilo kakvom terenu i u bilo kavim uvjetima. Bez obzira za što ga njegov vlasnik zaista koristi to je poruka koju šalje dok se kotrlja cestom.”

H-2 je nasljednik originalnog Hummera i zasigurno nije njegov manji brat, jer je jednako velik ako ne i veći od modela H-1. To je vozilo aggresivnog stila, teži skoro tri tone, dva metra je visoko i široko te dugo 4 metra i 82 centimetra, jedva stane u mnoga parkirališta. Potrošnja benzina nije nimalo štedljiva i iznosi preko 24 litre na sto kilometara. Hummerov adut je vožnja po neravnom terenu i čvrsta konstrukcija.

Međutim kako kaže Kevin Smith, većina njegovih vlasnika ga nikad neće voziti izvan ceste: "Većina kupaca ga bira zbog izgleda, vizualnog dojma koji stvara, te ga uglavnom voze po gradu i autoputu."

Hummer H-2 grubi vanjski izgled skriva luksuznu unutrašnjost. Cijena mu je oko 52 tisuće dolara što bi se moglo smatrati jeftinim u usporedbi s cijenom originalnog Hummera koja prelazi 100 tisuća dolara.

XS
SM
MD
LG