Linkovi

SARS-u podlegao liječnik WHO-a koji ga je prepoznao kao novu bolest (30/3/03) - 2003-03-30


Liječnik Svjetske zdravstvene organizacije koji je prvi prepoznao tajnovitu bolest nalik upali pluća kao novu, nepoznatu bolest, i sam joj je podlegao u bolnici, u Tajlandu.

Dr. Carlo Urbani, stručnjak za zarazne bolesti, radio je za Svjetsku zdravstvenu organizaciju u Kambodži, Laosu i Vijetnamu. Upravo tijekom rada u Vijetnamu, sredinom ožujka, dr. Urbani se zarazio od oboljelog američkog biznismena, koji je tada već umirao od SARS-a. Zahvaljujući dr. Urbaniju, bolest je odmah bila prijavljena Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, te su vrlo rano bile alarmirane javnozdravstvene službe diljem svijeta, što je, bez sumnje, smanjilo epidemijsko širenje bolesti kroz medicinske ustanove u kojima se skrbi za oboljele.

SARS, - odnosno, sindrom teškog akutnog dišnog poremećaja -, započeo je u jugoistočnoj Aziji, da bi se, u međuvremenu, proširio u najmanje dvanaestak zemalja. Kina je zabilježila najveći broj oboljelih - 800. Za sada, stanje izgleda najteže u Hong Kongu i u Kanadi, gdje se svakim danom javlja o novim slučajevima. U Kanadi je, prema najnovijim podacima javnozdravstvenih službi, oboljelo oko stotinu ljudi. Dvije bolnice u Ontariju su zatvorene, a osoblje bolnice, kao i posjetitelji, stavljeni su u karantenu. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u svijetu je od SARS-a oboljelo ukupno oko 1500 ljudi, a najmanje 56 ih je umrlo.

XS
SM
MD
LG