Linkovi

Nestaju iluzije o Iraku (31/3/03) - 2003-03-30


Ovih dana, svijet doznaje sve više o brutalnoj prirodi režima Saddama Husseina u Iraku. No, neki su doznali istinu o Saddamu Husseinu i što o njemu misle iračani i prije nego što je počeo rat. U veljači, skupina mirovnih aktivista otputovala je u Irak s namjerom da prosvjeduje protiv vojne akcije protiv režima Saddama Husseina. Sada, kada je rat počeo, većina prosvjednika vratila se kući. No, prije nego što su napustili Irak, vlastitim su očima vidjeli kako okrutno režim Saddama Husseina tlači irački narod.

Jedan od aktivista koji se predomislio je Daniel Pepper, 23-godišnji Amerikanac. Kako je napisao u tekstu objavljenom u dnevnom listu "London Telegraph" od 23. ožujka, počeo je shvaćati koliko je u krivu kada je započeo razgovor s jednim iračkim taksistom riječima: "Bush je loš, rat je loš, Irak je dobar." Gospodin Pepper je napisao da ga je taksist pogledao s izrazom nevjerice na licu, a zatim mu je počeo pričati o slučajevima teškog kršenja ljudskih prava, koje je počinio režim Saddama Husseina.

Aktivist Kenneth Joseph, američki svećenik, rekao je da su mu Iračani ispričali mučne priče o zvjerstvima Saddamovog režima. Između ostaloga, ispričali su mu o Iračanima koji su zdrobljeni živi u velikom rezaču za plastiku. Kako je zastupnica u britanskom parlamentu Ann Clwyd napisala u tekstu iz londonskog "Timesa" od 18. ožujka, irački svjedoci kažu da je za neka od najokrutnijih ubojstava odgovoran Saddamov sin Qusay.

Suočeni s takvim brutalnim režimom, mnogi Iračani rekli su mirovnim aktivistima da se raduju vojnoj akciji koalicije predvođene Sjedinjenim Državama. Kako je Danielu Pepperu rekao jedan drugi taksist, "Svi Iračani žele ovaj rat." Upitan da li strahuje od bombi," Iračanin je odgovorio: "Naravno da Amerikanci ne žele bombardirati civile. Oni žele bombardirati vladu i Saddamove palače."

Koalicijske snage čine upravo to - ratujući protiv tiranije Saddama Husseina, no ulažući maksimalne napore da bi se izbjegle civilne žrtve. Rezultati se, kako je rekao predsjednik Bush, jasno vide: "Dan za danom, Saddam Hussein gubi kontrolu nad Irakom. Dan za danom, irački narod sve je bliže slobodi."

Sve je bliže dan kada će režim Saddama Husseina morati položiti račune.

XS
SM
MD
LG