Linkovi

Myers: Da sam Saddam, možda ne bih bio 'šokiran', ali bih bio vrlo zabrinut (30/3/03) - 2003-03-30


Iako operacija "Iračka sloboda" traje tek desetak dana, neki smatraju da bi ona trebala biti uspješnija. Ministarstvo obrane ulažu mnogo napora da umanji početni optimizam o brzom kraju rata.

Iako su koalicijske snage došle nadomak Bagdadu, a u drugim dijelovima Iraka čiste teren od džepova otpora, neki promatrači smatraju da ofanziva ipak napreduje razočaravajuće sporo. Dužnosnici Pentagona se ne slažu s tim mišljenjima, te ocjenjuju dosadašnji tijek operacije vrlo dobrim i u skladu s planom. Također ističu da nitko od njih nije očekivao da će Saddam Hussein biti svrgnut s vlasti u svega nekoliko dana.

General Richard Meyers, načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga, vjeruje da dio problema leži u danonoćnom medijskom izvještavanju, dobrim dijelom uživo s bojnog polja: "Na televiziji neprekidno gledamo razvoj događaja što stvara utisak da rat traje dugo i da se mnogo toga dogadja. Gledano u cjelini, mnogo toga se zaista i dogadja, operacija se odvija po planu i mišljenja smo da raspolažemo s primjerenim snagama za ono što trebamo postići."

Je li Saddam "šokiran"?

Međutim, postoji problem. Dužnosnici Pentagona, premda nisu željeli upuštati se u predviđanja o trajanju rata, prošlih tjedana spominjali su pojam “šok i strahopoštovanje”, brzu i snažnu kampanju zračnih udara i napada kopnenih snaga, "dosad nezabilježenu u vojnoj povijesti.”

To je stvorilo možda nerealistično podrazumijevanje da će to biti brzi rat. Novinari žele znati vjeruje li Pentagon da je režim Sadama Huseina do sad “šokiran”? General Meyers još uvijek misli da je odgovor na to pitanje pozitivan: "Da sam u Bagdadu i da na južnom rubu grada ugledam američku vojnu jedinicu to me možda ne bi šokiralo, ali bi me nekako zabrinulo. Uskoro će imati puno više razloga za zabrinutost.”

Pentagon smatra da iračka vlast zna da su joj dani odbrojani međutim upozoravaju da bi se u očajničkoj situaciji režim mogao upustiti u, na primjer, uporabu kemijskog oružja. Kao što kaže gospodin Rumsfeld, operacija bi mogla postati mogo opasnija u dolazećim danima i tjednima.

XS
SM
MD
LG