Linkovi

Rumsfeld: Ispunjen svaki zahtjev vojnih planera (30/3/03) - 2003-03-30


Časopis New Yorker izvještava da je američki ministar obrane Donald Rumsfeld u mjesecima prije rata u Iraku u više navrata odbijao savjete vojnih planera u Pentagonu oko veličine i snage američkih snaga za operaciju protiv Iraka. Prema neimenovanim dužnosnicima Ministarstva obrane, ministar Rumsfeld je opetovano odbacio preopruke da se u područje Perzijskog zaljeva uputi znatno veći broj vojnika. Prvi čovjek Pentagona je, kako se navodi, odbio i preporuku generala Tommya Franksa da se odgodi početak vojne akcije u Iraku nakon što je Turska odbila razmještanje američkih snaga na svom teritoriju. U Iraku se trenutno nalazi 125 tisuća američkih i britanskih vojnika, a još 100 tisuća će ih stići u tu zemlju do kraja travnja.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld stao je u obranu strategije koalicijskih snaga protiv Iraka te je zanijekao medijska izvješća da je odbacio traženja vojnih planera o upućivanju dodatnih snaga. U intervjuu za televizijsku postaju Fox News gospodin Rumsfeld je rekao da je američki ratni plan dobar i da daje rezutate. Gospodin Rusmfeld je zanijekao navode časopisa New Yorker prema kojem je mjesecima prije rata u više navrata odbijao preporuke vojnih časnika da se u područje Perzijskog zaljeva uputi znatno više vojnika i opreme.

"Ako upitate bilo koga iz Središnjeg zapovjedništva tko je sudjelovao u procesu planiranja vjerujem da će vam reći kako je svaki njihov zahtjev bio ispunjen", rekao je ministar Rumsfeld. Načelnik Združenog stožera, general Richard Myers je također odbio navode da je premalo američkih vojnika upućeno u rat protiv Iraka.

XS
SM
MD
LG