Linkovi

Ruska oprema prodana Iraqu (30/3/03) - 2003-03-30


Snage koalicije, na čelu sa Sjedinjenim Državama, bore se da razoružaju režim Saddama Husseina i oslobode irački narod. Istodobno, svijet je saznao da su ruske kompanije tajno prodavale osjetljivu vojnu opremu režimu Saddama Husseina. Između ostalog, ta oprema uključuje i naprave koje se mogu koristiti za ometanje koalicijskog satelitskog sustava za pozicioniranje, odnosno GPS-a. Na sreću, ta oprema nije bile uspješno iskorištena. Kao što je rekao glasnogovornik predsjednika Busha, Ari Fleischer:

"Jako nas zabrinjavaju izvješća o trajnoj suradnji i podršci iračkim vojnim snagama koju pruža ruska kompanija koja proizvodi opremu za ometanje GPS-a. Zabrinjava nas i neka druga oprema, poput vizira za gledanje noću, kao i proutenkovskih navođenih projektila".

Prodaja opreme Iraku koja bi makar i potencijalno mogla imati vojnu uporabu pod strogom je kontrolom u skladu sa sankcijama Ujedinjenih naroda. Potpuna zabrana prodaje vojne opreme na snazi je već više od dvanaest godina. Dugo prije nego što su počele borbe, Sjedinjene Države su Rusiji izrazile zabrinutost zbog poslovanja ruskih kompanija u Iraku. 24. ožujka, predsjednik Bush i ruski predsjednik Vladimir Putin o tome su raspravljali u telefonskom razgovoru. Više od četrdeset zemalja pridružilo se Sjedinjenim Državama u "koaliciji voljnih" kako bi oslobodili Irak. Druge zemlje, uključujući Rusiju, nisu se željele priključiti. Sjedinjene Države poštuju njihovu odluku. Ali, sve zemlje moraju udovoljiti zahtjevu Ujedinjenih Naroda - kompanije u njihovoj jurisdikciji ne smiju protuzakonito pomagati režim Saddama Husseina.

Kao što je rekao predsjednik Bush: "Budućnost mira i nade iračkog naroda sada ovise o našim snagama koje se bore na Srednjem Istoku. Oni obavljaju svoj posao umješno i hrabro, rame uz rame s našim najboljim saveznicima". Sjedinjene Države i druge članice koalicije nisu ušle u sukob s Irakom brzopleto, već nakon mnogo razmišljanja i savjetovanja. Ali sada, kada je sukob počeo, rekao je predsjednik Bush, "nećemo prihvatiti nikakav drugi ishod osim pobjede".

XS
SM
MD
LG