Linkovi

Renuart: Ne planiramo pauzu, operacije se nastavljaju (30/3/03) - 2003-03-30


Sjedinjene su Države nastavile s bombardiranjem vojnih i vladinih ciljeva u Bagdadu, te položaja iračke Republikanske garde na prilazima glavnom gradu. Američko ratno zrakoplovstvo nastavilo je sinoć i jutros s bombardiranjem iračkog glavnom grada i vojnih polažaja na njegovim prilazima. U napadu na vojne položaje ubijeno je najmanje 50 iračkih vojnika. Američko ratno zrakoplovstvo bombardiralo je i iračke položaje u blizini Basre na jugu zemlje.

Iako se napredovanje američkih postrojbi prema Bagdadu posljednjih dana ponešto usporilo, general Gene Renuart, iz centralne komande američkih snaga, kaže da se borbe nastavljaju bez prestanka: "Ne planiramo nikakvu pauzu. Operacije se nastavljaju. Nekad će naglasak biti na sjeveru zemlje, nekad na zapadu, nekad na jugu – ponekad na svim stranama istovremeno."

Na sjeveru Iraka – kurdske su snage konsolidirale svoje položaje nad Kirkukom, nakon povlačenja iračkih postrojbi. Kurdi se nalaze samo osam kilometara od ovog strateški važnog grada, koji se nalazi u naftom bogatom području Iraka. Kurdski čelnik Jalal Talabani izjavio je da njegovi borci neće jednostrano napadati Kirkuk već će djelovati u sporazumu s koalicijskim snagama.

******

U međuvremenu – britanski izvori javljaju da je irački režim smijenio zapovjednika protu-zračne obrane Bagdada, nakon što je nedavno jedna protuzračna raketa greškom pogodila lokaciju u gradu. Američki i britanski stručnjaci smatraju da se radi o iračkom projektilu koji je uzrokovao prekjučerašnju eksploziju na jednoj bagdadskoj tržnici.

******

Američke službe koje prate radio-televizijski program u inozemstvu tvrde da irački državni radio od jučer ne emitira svoje emisije. Na istim frekvencijama sada se čuje radio program protivnika režima. Irački satelitski televizijski program ne emitira već skoro tjedan dana.

******

Francuski predsjednik Jacques Chirac i britanski premijer Tony Blair nadaju se da će se vremenom prevladati razlike oko Iraka te da će se svijet ujediniti u obnovi te zemlje, kada završi rat. Dvojica su državnika razgovarali telefonom; premijer Blair je obavijestio francuskog predsjednika o njegovom susretu s američkim predsjednikom prošli tjedan. Francuski predsjednik je izrazio nadu da će se rat završiti što prije, sa što manje uništavanja. Dva su se državnika složila da bi Ujedinjeni narodi trebali imati središnju ulogu u obnovi Iraka.

Iračka vlada se usprotivila nastavku programa Ujedinjenih naroda Nafta za hranu, koji je obnovljen jučer. Prema tom programu, Irak za novac zarađen izvozom nafte smije kupovati hranu, humanitarnu pomoć i lijekove, ali ne i naoružanje. Irački dopredsjednik Taha Yasin Ramadan izjavio je da je ova odluka nezakonita te tražio da njegova zemlja dobije pravo da sudjeluje u administraciji ovog međunarodnog programa.

XS
SM
MD
LG