Linkovi

Četiri američka vojnika poginula u napadu automobilom-bombom (29/3/03) - 2003-03-29


U samoubilačkom napadu izvršenom automobilom-bombom u središnjem Iraku ubijeno je najmanje četvoro američkih vojnika. Predstavnici američkih snaga su priopćili da je do eksplozije došlo nedaleko od mjesta Najaf, gdje je eksploziv - smješten u jednom taksiju – detoniran u trenutku kada je vozilo došlo do kontrolne točke koju drže američki vojnici.

“Vjeruje se da je napad izvršen taksijem… nije bio u pitanju udes, ili – kako se prvo mislilo – da je automobil udario u kontrolni punkt. Jedna je osoba sjedila u taksiju, pretvarajući se da je vozilo u kvaru. Nekoliko je vojnika prišlo automobilu i u tom je trenutku je napadač-samoubojica detonirao eksploziv", kaže naša izvjestiteljica Alisha Ryu.

Bio je to prvi samoubilački bombaški napad od početka operacija u Iraku – navodi izvjestiteljica Glasa Amerike. U ranijim napadima na američke vojnike korišteno je lako ili automatsko oružje smješteno na manjim terenskim vozilima. Nakon današnjeg napada kod Najafa, mjere sigurnosti su znatno pojačane na svim mjestima gdje se nalaze američki vojnici.

Uništeno 25 iračkih tenkova

Predstavnici američkih snaga u Iraku izvješćuju da su borbeni helikopteri tipa Apache napali jedinice elitne Republikanske garde jugozapadno od Bagdada. U napadu je uništeno najmanje 25 iračkih tenkova i ubijeno najmanje 50 vojnika. U helikopterskom su napadu korištene rakete i projektili Hellfire. Uz postrojbe Republikanske garde, gađani su i pokretni lanseri raketa “zemlja-zrak”. Visoki predstavnik američkih snaga je izjavio da je izvršeni napad bio “vrlo uspješan”.

Na udaru - ministarstvo informacija

U međuvremenu, koalicijski su zrakoplovi tokom dana bombardirali Bagdad. Jedan od pogođenih objekata bila je i zgrada ministarstva informacija. Irački ministar informacija Mohammed Saeed al-Sahhaf je izjavio da je izmedju petka navečer i subote ujutro u Bagdadu poginulo 68 ljudi, a još 70 ih je poginulo u drugim dijelovima Iraka. Nakon iračkog priopćenja da je više desetina ljudi poginulo u koalicijskom bombardiranju tržnice u Bagdadu – američki dužnosnici su priopćili da se taj incident istražuje.

Vojni predstavnici Sjedinjenih Država u Perzijskom zaljevu izvješćuju da će se ograničiti lansiranje krstarećih raketa na Irak s teritorija Saudijske Arabije. Do te odluke je došlo nakon što je Riyadh prigovorio da su neki od američkih projektila pali na saudijskom teritoriju.

Koalicijske snage na 80 kilometara od Bagdada

Predsjednik Bush je priopćio da se snage koalicije koju u Iraku predvode Sjedinjene Države nalaze na manje od 80 kilometara od Bagdada, te da se nastavljaju približavati iračkoj prijestolnici. U tjednom radijskom obraćanju naciji, gospodin je Bush rekao da irački predsjednik Saddam Hussein sada drži pod kontrolom samo mali dio zemlje.

Predsjednik je izvjestio da su u tijeku žestoke borbe između savezničkih snaga i – kako je rekao – onih postrojbi iračke vojske koje se “očajnički” odupiru. Pobjeda u Iraku je zajamčena – naglasio je američki predsjednik. U međuvremenu, ispitivanje javnog mnijenja, čije su rezultate danas objavili Washington Post i televizijska mreža ABC, pokazuje da troje od četvoro Amerikanaca podržava američki rat u Iraku.

Sjeverna bojišnica: Iračani u povlačenju

Irački kurdski borci su konsolidirali svoje položaje u blizini strateškog grada Kirkuka. U izvješćima sa sjevernog bojišta navodi se da su se iračke snage povukle prema Kirkuku drugi dan zaredom. Kurdi su, kako se javlja, došli na osam kilometara od tog grada koji se smatra centrom iračke industrije nafte. Koalicijski zrakplovi su danas bombardirali iračke položaje uključujući ciljeve oko grada Mosula.

Iračani pogodili raketom Kuwait City

Kuvajtski dužnosnici su priopćili da je rano jutros iračka raketa eksplodirala u blizini jednog trgovinskog centra u glavnom gradu Kuvajta. Nisko-leteća raketa pala je u more u blizini trgovinskog centra teško oštetivši jedan dok. To je bio prvi raketni napad na kuvajtski glavni grad od početka rata u Iraku. Iračani su lansirali više od deset raketa na Kuvajt. Većina je uništena u letu raketama Patriot, a druge su pale u pustinju.

XS
SM
MD
LG