Linkovi

Američke koncertne dvorane, operne kuće i kazališta uvijek otvoreni za francusku umjetnost (29/3/03) - 2003-03-29


Političke tenzije između Washingtona i Pariza, uzrokovane iračkom krizom, dovele su do anti-američkih demonstracija u Francuskoj, kao i bojkota francuskih proizvoda u Americi. Međutim, na kulturnom planu, interes Amerikanaca za sve što stiže iz Francuske nije jenjao.

Ove godine američke operne kuće obilježavaju dvjesto godina rođenja francuskog skladatelja Hectora Berlioza. Newyorška operna kuća Metropolitan izvešće tim povodom komičnu operu "Beatrice et Benedict", a nedavno je izvela i operu "Les Troyens". Mnogi američki orkestri ove godine - također povodom obilježavanja 200. godišnjice velikog francuskog kompozitora - često izvode Berliozovu Fantastičnu simfoniju.

Naravno, u američkim kazalištima i koncertnim dvoranama izvode se i druga francuska djela klasičnog repertoara: primjerice Bizetova opera "Carmen", kao i opere Masseneta, Offenbacha, Gounoda i Poulenca.

Francusko ministarstvo kulture nedavno je odlikovalo prestižnim Redom viteza poznatu američku opernu pjevačicu mezzo-sopranisticu Susan Graham. Ovo je odličje ove godine dobio i dirigent i muzikolog William Christie, koji je na čelu ansambla koji izvodi baroknu glazbu, Les Arts Florissants.

Francuski su likovni umjetnici česti gosti američkih galerija. Nacionalna galerija u Washingtonu upravo je postavila izložbu Edourda Vuillarda. Muzej The Art Institute, iz Chicaga, prikazuje kolekciju djela Georgesa Seurata, a stalna postava pariškog Musee d'Orsay ovog će ljeta biti "preseljena" u Houston.

Gwen Chanzit, kustosica je u Denver Art Museum, u Denveru, savezna država Kolorado, jednog od najboljih muzeja na američkom Zapadu. Ona kaže da posjetitelji stižu iz daleka kako bi uživali u izložbi francuskog slikara Pierre Bonnarda. "Umjetnost lako prevladava političke razlike među narodima. Za nas granice kao da ne postoje" - kaže Gwen Chanzit.

Uz koncerte, operne predstave i izložbe, neke od glavnih nacionalnih kulturnih institucija planiraju višemjesečne festivale francuske kulture. Kulturni Centar Kennedy, ovdje u Washingtonu, priređuje četveromjesečni festival na kojem će gostovati mnoge francuske kazališne skupine, plesne grupe, orkestri i rock sastavi.

Institut Smithsonian, lanac muzeja i galerija koje se financiraju iz saveznog proračuna upravo je počeo seriju koncerata, predstava i predavanja o Francuskoj, u suradnji s organizacijom Alliance Francaise.

XS
SM
MD
LG