Linkovi

Spriječeni teroristički napadi na američke ciljeve u inozemstvu (29/3/03) - 2003-03-29


Sjedinjenje su Države osigurale besplatne letove kući za dio svog diplomatskog osoblja u Jemenu, zbog zabrinutosti da bi u toj zemlji moglo doći do terorističkih napada na američke ciljeve. Državno je tajništvo upozorilo sve Amerikance u toj arapskoj zemlji da razmotre odlazak, zbog straha od napada koji su motivirani osvetom za rat u Iraku.

Američko državno tajništvo objavilo je jučer da su u inozemstvu, u dvije države, spriječeni napadi na američke objekte. Napade su planirali agenti iračkih obavještajnih službi. Glasnogovornik Državnog tajništva Richard Boucher izjavio je da su napade spriječile lokalne vlasti, pri čemu su uhićeni irački agenti i zaplijenjen teroristički materijal. Državno tajništvo nije objavilo gdje su uhićeni irački agenti, međutim priopćeno je da je jedan od napada trebao biti izveden u jednog od država u Perzijskom zaljevu.

Agencija Reuters objavila je da je kod terorista pronađen klasični eksploziv. Američke sigurnosne službe u niz navrata upozoravale su na mogućnost terorističkih napada, u znak odmazde zbog rata u Iraku. Sumnja se da lokalni teroristi primaju zapovjedi od iračkih diplomata u regiji. Zbog toga su Sjedinjene Države i zatražile od ukupno 60 država da protjeraju iračke diplomate za koje se sumnja da su povezani s takvim aktivnostima. Tom američkom traženju izašlo je u susret nekoliko zemalja, koje su protjerale iračke diplomate čija je djelatnost bila u suprotnosti s njihovim diplomatskim statusom.

XS
SM
MD
LG