Linkovi

Irački narod će biti oslobodjen i Saddam uklonjen bez obzira koliko vremena za to trebalo (29/3/03) - 2003-03-29


Cilj koalicijskih snaga je uništenje režima Sadama Huseina koji predstavlja prijetnju sigurnosti iračkog naroda, Srednjeg istoka i čitavog svijeta. Mnogo ljudi pita koliko će to potrajati. Međutim, kako je to jasno rekao predsjednik George Walker Bush: “Ne radi se ovdje o rokovima, ovdje se radi o pobjedi. Irački narod će biti oslobođen i Saddam Hussein će biti uklonjen, bez obzira koliko vremena za to trebalo.”

Predsjednik Bush je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare s britanskim premijerom Tonyjem Blairom. Gospodin Blair se suglasio da misija koalicije “nije vremenski određena, već je odreduje priroda zadatka.”

"Dopustite da ponovo istaknem našu potpunu i totalnu odlučnost. Saddam Husein i njegov omraženi režim biti će uklonjeni s vlasti. Irak će biti razoružan od oružja za masovno uništavanje, a irački narod će biti slobodan. To je ono čemu smo predani, to je ono za što smo odlučni, i učinit ćemo da bude ostvareno.” - rekao je Tony Blair.

Kako je to istaknuo predsjednik Bush, američke, australske, poljske i druge koalicijske postrojbe dijele svoje obveze, kao i žrtvovanje u ovom ratu. Nastavak kampanje tražit će novu odvažnost i žrtve – i od strane koalicijskih snaga i od strane iračkih gradjana koji već tako dugo trpe. Medjutim, kako je rekao predsjednik Bush, “u nadolazećim izazovima, koalicija će stati uz gradjane Iraka.” Koalicija je već započela isporuku humanitarne pomoći i spremna je uputiti još mnogo veće količine pomoći.

Sjedinjene Države, Britanija i druge članice koalicije takodjer su odlučne dugoročno pomoći iračkim gradjanima. Najveća iračka dugoročna potreba je stvaranje predstavničke vlade koja štiti prava svih Iračana. Ova vlada, kako je to jasno rekao predsjednik Bush,”biti će izabrana od iračkog naroda, a neće biti nametnuta izvana.”

XS
SM
MD
LG