Linkovi

Zbacivanje središnje vlasti - i dalje prvi zadatak (28/3/03) - 2003-03-28


Tjedan dana nakon početka Operacije “Iračka sloboda”, koalicija koju predvode Sjedinjene Države otvorila je i sjeverni front, padobranskim desantom jedne tisuće vojnika na teritorij pod kontrolom Kurda. U središtu pažnje savezničkih vojnih operacija i dalje se nalazi Bagdad, odnosno – kako je to rekao jedan visoki dužnosnik ministarstva obrane – akcija kojoj je cilj “odsjeci zmiji glavu”.

Zmijom se smatra iračko čelnišvo, uključujući Saddama Husseina – koje je, kako se čini, izbjeglo posljedice prošlotjednog iznenadnog zračnog napada kojem je cilj bio munjevito ostvarenje ratnih ciljeva, bez pravog započinjanja ratnih operacija.

Dužnosnici Pentagona i dalje su usredotočeni na rušenje iračkog čelništva, te naglašavaju da tom cilju daju prednost nad razbijanjem otpora u područjima kroz koja su savezničke snage već prošle na putu ka glavnom gradu Iraka. Oni znaju da će se s otporom protivničke strane kad-tad morati obračunati. No, kako obrazlaže član Združenog stožera – general-bojnik Stanley McCrystal – vojni planeri su duboko uvjereni da bi zbacivanje Saddamovog režima moglo dovesti do predaje svih snaga koje se suprotstavljaju savezničkoj invaziji.

“U određenom trenutku će, neizbježno, uslijediti obračun sa svim tim snagama. Usporedo s našim napredovanjem, prvi i glavni zadatak – nesumnjivo – ostaje zbacivanje sadašnje vlasti. Vjerujem da će nakon zbacivanja režima nestati i motiviranost mnogih iračkih snaga, te će one postati manje učinkovite. Njihov broj nije tako velik.”

U okviru plana da se – kako kažu – “zmiji odsječe glava”, koalicijski su zrakoplovi započeli bombardiranje predajnika iračke televizije, nazivajući te ciljeve dijelovima Saddamove zapovjedno-kontrolne mreže. Smatra se, naime, da pomoću televizijskih predajnika Saddam može kontrolirati ne samo svoje postrojbe, nego i irački narod – možda ne s vojnim zapovjedima, ali s održavanjem uvjerenja da sve teče normalno, kao da se ništa nije promijenilo, te da je sve pod vladinom kontrolom.

Još jedan, možda još važniji način kontrole nad vojskom i stanovništvom je to što su redovne vojne snage stavljene pod punu kontrolu Republikanske garde. General McCrystal navodi da su time i građani i vojska postali svojevrsni taoci pripadnika Republikanske garde, koji prijete pogubljenjem svih onih koji se usprotive Saddamovoj vlasti.

XS
SM
MD
LG