Linkovi

SAD ne može prognozirati koliko će trajati rat u Iraku (28/3/03) - 2003-03-28


Bijela je kuća priopćila da američka vlada ne može prognozirati koliko će dugo trajati rat u Iraku. Odgovarajući na medijska izvješća da kampanja ide sporije nego što se očekivalo, glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer kazao je da se neke stvari u ratu ne mogu znati unaprijed. General William Wallace, glavni zapovjednik američkih kopnenih snaga u Iraku, ranije je rekao novinarima da su neočekivana taktika iračkih boraca i previše razvučene linije opskrbe usporili američku kampanju. Glasnogovornik Bijele kuće je kazao da je predsjednik Bush oduvijek bio svjestan nepredvidljivosti rata, te da vjeruje da će američke snage pobijediti.

Žestoko bombardiranje Bagdada

Najnovije bombardiranje Bagdada bilo je gotovo najjače do sada. Na jedan komunikacijski toranj ispuštene su bombe za razbijanje bunkera, teške više od dvije tone. Koalicijski zrakoplovi također su napali položaje Republikanske garde oko grada. Na jugu zemlje, u Basri, mnogi Iračani pokušavaju pobjeći pred borbama. Pukovnik Ronnie McCourt, britanski zapovjednik u Središnjem zapovjedništvu u Kataru, kazao je da iračke snage pucaju na stotine civila, koji pokušavaju pobjeći iz grada pod opsadom.

Na sjeveru - povlačenje iračkih snaga

Na sjeveru Iraka - iračke snage u povlačenju granatirale su, kako se čini, grad Chamchamal koji kontroliraju Kurdi. Danas popodne u Chamchamalu se začulo nekoliko glasnih eksplozija. Ranije su pro-američki kurdski borci doprli na 15 kilometara od Kirkuka, nakon što su, kako kažu kurdski dužnosnici, irački vojnici napustili položaje oko tog grada. Kurdski dužnosnici tvrde da su se iračke snage povukle u Kirkuk kako bi ga obranile od napada. Ranije su koalicijski zrakoplovi napali iračke ciljeve u blizini Mosula, dok se u u tom dijelu zemlje gomilaju američke snage pripremajući otvaranje nove bojišnice.

Ponovno pokrenut program "nafta za hranu"

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odobrilo je ponovno pokretanje iračkog programa nafta za hranu, kroz koji 60 posto od 24 milijuna stanovnika Iraka dobiva hranu i lijekove. Ujedinjeni narodi također su pozvali vlade diljem svijeta da hitno izdvoje više od dvije milijarde dolara za hitnu humanitarnu pomoć za Irak. Prema priopćenju, više od polovine zatraženih sredstava utrošit će se za kupovinu hrane za Iračane kroz Svjetski program za hranu. U Washingtonu, glasnogovornik Bijele kuće rekao je da je predsjednik Bush zahvalio Vijeću sigurnosti na jednoglasnom pokretanju programa nafta za hranu.

U iračku luku Umm Qasr uplovio je britanski vojni brod Sir Galahad s oko dvije stotine tona hrane, vode i drugih humanitarnih zaliha. Dužnosnici su priopćili da je dolazak britanskog broda kasnio zbog uklanjanja mina iz voda oko luke. Prema riječima vojnog glasnogovornika, koalicijske snage nadzirat će distribuciju dijela humanitarnih zaliha, no najveći dio pošiljke bit će pohranjen za kasniju distribuciju na sjeveru zemlje.

XS
SM
MD
LG