Linkovi

Irak uzrokovao 'rascjep u strateškom savezu Zapada' (29/3/03) - 2003-03-28


Vanjskopolitički analitičari ocjenjuju da bi različita stajališta prema iračkom problemu mogla predstavljati uvod u dalekosežne promjene u tradicionalno bliskim odnosima Sjedinjenih Država i zapadne Europe. Američki stručnjaci analiziraju načine na koje bi se te nove poteškoće mogle odraziti na NATO savez i Europsku Uniju.

Bivši državni tajnik Henry Kissinger smatra da raskol između Njemačke i Francuske, s jedne strane, te Britanije i Sjedinjenih Država, s druge, predstavlja povijesnu prekretnicu. Prema njegovim riječima, došlo je do rascjepa u međunarodnim institucijama i strateškim savezima.

Hamilton: Podjele unutar Europe duboke isto koliko i trans-atlantske razlike

S ocjenom da su se u zapadnom savezu pojavile pukotine suglasan je i Dan Hamilton, šef washingtonskog Centra za transatlantske odnose pri Sveučilištu Johns Hopkins: "Mora se reći da je šteta isto toliko velika u Europi koliko i s druge strane Atlantika. Podjele unutar Europe glede Iraka i odnosa s Amerikom u najmanju su ruku podjednako važne koliko i pitanja vezana za transatlantske odnose.”

Profesor Hamilton tvrdi da Europljani smatraju da su ključna pitanja - američki unilateralizam i neograničena američka moć.

Carpenter: Postkomunistička 'nova Europa' će se vremenom udaljiti od Amerike

Stručnjak washingtonskog Instituta Cato, Ted Carpenter, pokušava objasniti razlike između “stare Europe” koju predvode Francuska i Njemačka, te “nove Europe” koju čine, uz nekoliko zapadnoeuropskih država bivše komunističke zemlje koje će se sljedeće godine učlaniti u Europsku Uniju: "Zemlje Središnje i Istočne Europe sve će se više udaljavati, iako su se po pitanju Iraka priklonile Sjedinjenim Državama. One su svjesne da ukoliko žele imati konstrukrivnu ulogu u Europskoj Uniji trebaju znati da Francuska i Njemačka imaju ključnu financijsku i drugu ulogu u uniji. One će se vremenom morati više priklanjati Parizu i Berlinu, a ne Washingtonu.”

Gospodin Carpenter smatra da će neuspjeh Washingtona u pridobijanju pune podrške više europskih članica NATO saveza za napad na Irak dovesti do toga da Amerikanci NATO savezu počnu pridavati manje pažnje nego do sada.

Stručnjak Instituta American Enterprise Michael Leland ocjenjuje da su Njemačka i Francuska, distanciranjem od Washingtona, otišle predaleko u nastojanjima da pridobiju podršku drugih zemalja. On tvrdi da su Nijemci i Francuzi rekli Turcima da neće biti primljeni u Europsku Uniju ukoliko budu dopustili Sjedinjenim Državama da u napadu na Irak koriste turske vojne baze. Gospodin Leland smatra da slijede dalekosežne i još uvijek nepoznate posljedice francuskog i njemačkog udaljavanja od Washingtona.

XS
SM
MD
LG