Linkovi

Zalaganje za mir - podrška ili protivljenje američkim vojnicima? (29/3/03) - 2003-03-28


“Ne možete podržavati naše vojnike, a biti protiv predsjednika Busha”, poručuju na internet stranicama “Zagrljaji prema Kuvajtu” koje je pokrenula Pamela Bates iz Georgije. Njezin je suprug upućen najprije u Kuvajt, a zatim je zajedno sa svojom topničkom postrojbom otišao u Irak. Kako bi izrazila podršku za njega, njegovu postrojbu, ali i druge američke vojnike diljem svijeta, gospođa Bates je organizirala internet stranice putem kojih Amerikanci mogu poslati vojnicima prigodne pakete ili im izraziti podršku putem pisama.

U prosječnom danu, kaže ona, dobijem oko deset tisuća elektronskih poruka uključujući tisuću i stotinu pisama obitelji, pojedinaca i skupina građana koji na opisani način žele skrbiti o američkim vojnicima. Gospođa Bates kaže da bi i ona voljela biti na terenu s vojnicima, no i na ovaj način, putem interneta, njena se pomoć smatra veoma dobrodošlom. Uostalom, koliko američke oružane snage cijene to što ona radi, pokazuje informacija da će 22. travnja dobiti nagradu zapovjednika vojne baze u Fort Benningu, generala Paula Eatona.

Za razliku od gospođe Bates i njenog stava da protivljenje predsjedniku Bushu isključuje podršku za američke vojnike, Nancy Lessin i njezin suprug Charley Richardson iz Bostona drže suprotno. Sin gospodina Richardsona, Joe, služi u marincima kao vezist jer poznaje arapski jezik. Gospodin Richardson i gospođa Lessin pokrenuli su internet stranice “Vojne obitelji govore” u studenome prošle godine. Oni kažu da zalaganje za mir ne isključuje podršku za američke vojnike.

Gospođa Lessin procjenjuje da njihove internet stranice podržava 300 obitelji diljem SAD-a od kojih im se šest priključilo prve noći napada na Irak. Oni postavljaju pjesme na Internet, šalju pisma, zajedno nazoče anti-ratnim skupovima te razmjenjuju elektronske poruke od njihovih vojnika te su pokrenuli postupak protiv predsjednika Busha tvrdeći da djeluje protivno ustavu. “Kad bih vidio svog sina da ulazi u automobil s pijanim vozačem ne bih stao mirno i pozdravio, već bih učinio sve što mogu kako bi ih zaustavio”, kaže gospodin Richardson.

Dvije strane, dakle, imaju različite političke poruke, ali i zajednički cilj: pružiti podršku američkim vojnicima. Isto tako oni se mogu složiti u jednom – njihove obitelji će bolje spavati kad se njihovi vojnici vrate kućama.

XS
SM
MD
LG