Linkovi

Saddamov bunker može izdržati sve osim nuklearne bombe (29/3/03) - 2003-03-28


Njemački arhitekt, koji je projektirao jedan od glavnih bunkera Saddama Husseina izjavio je da irački čelnik u njegovom bunkeru može preživjeti sve osim izravnog pogotka nuklearne bombe.

"Saddamov bunker može podnijeti udar nuklearne bombe veličine one iz Hiroshime, koja detonira na udaljenosti od samo 250 metara", rekao je Karl Esser, konzultant za mjere sigurnosti, koji je projektirao bunker pod Saddamovom glavnom predsjedničkom palačom.

Kako javlja Reuters, bunker može primiti 50 ljudi, a ima dva izlaza za slučaj nužde, od kojih jedan vodi na obalu Tigrisa. Bunker je 1982 ili 1983. izgradila njemačka tvrtka Boswau und Knauer. Krov bunkera izgrađen je od armiranog betona debelog do dva metra i može podnijeti izravni udar bombe teške do 230 kg.

Vrata bunkera izrađena su u Švicarskoj i teže tri tone. Između ostaloga, bunker je opremljen spremnikom za vodu, generatorom, filterom za zrak, zapovjednim centrom površine 30 kvadratnih metara i zaštitnim sustavom, koji štiti električne krugove od udara eksplozije.

XS
SM
MD
LG