Linkovi

WP: Rat u Iraku potrajat će mjesecima (27/3/03) - 2003-03-27


U pregledu današnjih izdanja američkih dnevnih listova izdvajamo najprije tekst s naslovnice “Washington Post”-a. Unatoč brzog napredovanja koalicijskih snaga, dio visokih vojnih dužnosnika sve je skloniji zaključku da će rat u Iraku potrajati mjesecima, te da će trebati poslati znakovita pojačanja.

Postojeće snage su razvučene na više stotina kilometara, s nedovoljno zaštićenim opskrbnim pravcima, kaže se u “Washington Post”-u. Dio ratnih planera sugerira nastavak brzog napredovanja na Bagdad. Drugi smatraju da treba ublažiti tempo, sačekati dolazak 4. Pješaške divizije, koja, zbog protivljenja Turske, nije mogla pokrenuti svoje tenkove prema Bagdadu sa sjevera.

Dok glasnogovornik Pentagona odbacuje pesimističke progonoze, nastavlja “Post” i tvrdi da se operacija odvija prema planu, američki državni tajnik Colin Powell, inače bivši načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga, izjavljuje u radijskom intervjuu da bi rat mogao potrajati malo duže. Koliko duže, to nije mogao reći,kaže “Washington Post”.

Izdvajamo još i “Christian Science Monitor” i tekst pod naslovom “Urbani rat: prednost Sjedinjenih Država”. Približavanje koalicijskih snaga Bagdadu čini sve realnijom mogućnost da će tamo doći do žestokih uličnih borbi, bitke za svaku kuću. Američka javnost očekuje i traži mali broj žrtava i medju savezničkim vojnicima i medju iračkim civilima, kaže “Christian Science Monitor”.

Iako su bitke za Staljingrad i Berlin u Drugom svjetskom ratu, te Hue u vijetnamskom ratu bile izuzetno krvave, uvodničar nudi mnogo optimističniji scenario. U urbanom ratu američke snage bi ovaj put mogle biti u prednosti. Tehnologija kojom raspolažu, a koja im daje sveobuhvatnu informaciju o gradu, od njegovih komunalnih sustava pa do trodimenzionalnog prikaza svake pojedine kuće, pruža im priliku da u dobroj mjeri kontroliraju situaciju.

Autor zaključuje da će u bitci za glavni grad Iraka saveznički vojnici znati mnogo više o Bagdadu od samih Iračana. A to je glavna prednost u svakom ratu, zaključuje uvodničar “Christian Science Monitora”

XS
SM
MD
LG