Linkovi

Yoko Ono otvorila muzej u rodnoj kući Johna Lennona (28/3/03) - 2003-03-27


Yoko Ono je u Liverpoolu otvorila muzej koji je smješten u kući u kojoj je rođen John Lennon. Udovica poznatog gitarista Beatlesa rekla je da će ovo mjesto postati važan lokalitet za sve obožavatelje najpoznatijeg rock banda.

John Lennon je na adresi 251 Menlove Avenue, u lučkom gradu na obali Irskog mora, živio od soje pete do 23 godine, u domu svoje tetke Mimi. Dom je napustio ranih šezdesetih, kad je s Paulom McCartneyem i Georgeom Harrisonom osnovao Beatlese.

Yoko Ono je kuću kupila prošle godine,a potom ju je poklonila organizaciji National Trust, ne-vladinom tijelu koje se brine za zaštitu kulturnih spomenika. Gospođa Ono je rekla da joj je želja "zaštiti zgradu, za građane Liverpoola, te za obožavatelje Johna Lennona i Beatlesa širom svijeta."

Radi se o manjoj obiteljskoj kući, sa četiri spavaće sobe, izgrađanoj tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća. U njoj je John Lennon naučio svirati gitaru, a tu je i skladao svoje prve pjesme. Na verandi je po prvi put svirao sa svojim kolegom iz škole, Paulom McCartneyem.

Johna Lennona ubio je u New Yorku, 1980. godine, jedan mentalno poremećeni obožavatelj.

XS
SM
MD
LG