Linkovi

Borbe u Iraku vode se na nekoliko bojišnica (27/3/03) - 2003-03-27


Koalicijske snage u Iraku ponovno napreduju prema Bagdadu, nakon što su ih dva dana usporavale jake pješčane oluje. Dvije glavne kolone vozila, koje se kreću prema iračkom glavnom gradu, danas su u više navrata napadnute, a kod Najafa, Nasirije i Samawe izbile su borbe. Međutim, novinari koji putuju s tim postrojbama kažu da su koalicijske snage ipak nastavile napredovati, uz podršku zrakoplova, koja je za vrijeme pješčanih oluja bila ograničena ili obustavljena. Prema najnovijim izvješćima, jedna kolona koalicijskih snaga stigla je na 80 kilometara južno od Bagdada, a druga, koju čine američki marinci, nalazi se na ne više od 225 kilometara jugoistočno od grada.

U međuvremenu, u Bagdadu su se čule nove eksplozije. Nad gradom se nadvijaju tamni oblaci dima, jer su Iračani ponovno zapalili rovove napunjene naftom, pokušavajući dezorijentirati koalicijske pilote. Prema riječima dužnosnika američkog Središnjeg zapovjedništva u Kataru, zahvaljujući poboljšanju vremenskih prilika, vojne aktivnosti koalicije se intenziviraju. Sinoć su američki padobranci zauzeli jedno uzletište na sjeveru Iraka, otvorivši time novu bojišnicu.

Novinarka Glasa Amerike Alisha Ryu prati američke snage u blizini Najafa. "Upravo sam vidjela stup dima koji se diže iz vojnih objekata fedajina u sjeveroistočnom dijelu Najafa. Taj su položaj upravo bombardirali američki zrakoplovi. Radilo se o meti koja je otkrivena prije nekoliko dana, no nije napadnuta zbog pješčanih oluja".

Američki vojni dužnosnici kažu da Iračani teroriziraju mladiće kako bi ih natjerali da se bore za Saddamov režim. Američki general Vince Brooks održao je brifing za novinare u sjedištu Središnjeg zapovjedništva u Kataru. "Naši zapovjednici na terenu javljaju da, primjerice, u blizini Najafa, iračke snage otimaju djecu iz njihovih domova, te da obiteljima poručuju da se svi muškarci moraju boriti za režim ili će biti pogubljeni".

Britanski vojni dužnosnici također su izvijestili da koalicijske snage ostvaruju napredak u borbama protiv iračkih jedinica u blizini Basre na jugu zemlje. Admiral Michael Boyce rekao je novinarima u Londonu da su koalicijski zrakoplovi pomogli kopnenim snagama u blizini Basre uništivši kolonu iračkih tenkova. "Zahvaljujući podršci zrakoplova, naoružanih helikoptera i topništva, neprijateljski su tenkovi zaustavljeni. Zapovjednik te brigade potvrdio je da je uništeno ukupno 19 neprijateljskih tenkova tipa T-55".

U Bagdadu, irački ministar zdravstva izjavio je da je do sada ubijeno 350, a ranjeno više od 4 tisuće iračkih civila. Irački dužnosnici i dalje tvrde da su smrt 15 Iračana u blizini tržnice na sjeveru Bagdada izazvale američke krstareće rakete. Američki dužnosnici tvrde da tržnica nije bila meta napada. General Vince Brooks rekao je novinarima u Kataru da za eksploziju na tržnici ima i drugih mogućih objašnjenja. "Smatramo da je potpuno moguće da je na tržnici eksplodirala iračka raketa, koja je ili ispaljena pa se srušila, ili je namjerno ispaljena na tržnicu".

XS
SM
MD
LG