Linkovi

Haški sud traži uručivanje optužnice Bobetku (26/3/03) - 2003-03-26


Haški Tribunal naložio je hrvatskoj Vladi da umirovljenom generalu Janku Bobetku ili njegovim odvjetnicima uruči optužnicu. Bobetkovi odvjetnici izjavili su da je nalog neprovediv.

Pozivajući se na nalaze domaćih liječnika i vještaka UN-ova suda za ratne zločine odvjetnici Janka Bobetka njegovo zdravstveno stanje navode glavnim razlogom koji 83-godišnjem umirovljenom generalu ne dopušta očitovanje o optužnici.

Dodadaju i da optužnica ne može biti uručena odvjetnicima "jer domaće i medjunarodno pravo ne poznaju institut preuzimanja optužnice u tudje ime". "Nalog je neprovediv i po njemu se ne može postupiti," izjavio je novinarima Bobetkov odvjetnik Petar Šale. Nudeći povlačenje uhidbenog naloga Medjunarodni sud za ratne zločine od Vlade je, uz uručenje optužnice u roku od dva tjedna, zatražio i mjesečno izvještavanje Tribunala o Bobetkovom zdravstvenom stanju.

Vlada je potvrdila da je nalog Haškog suda proslijedila Ministarstvu pravosudja. Ratni načelnik Glavnog stožera HV, optužen za ratni zločin u Medačkom džepu, od studenog prošle godine na liječenju je u Kliničkoj bolnici "Dubrava". Bobetko je težak srcani bolesnik, a njegovi liječnici kažu da je gotovo nepokretan. Prošli mjesec haška tužiteljica Carla Del Ponte prosvjedovala je jer je 83-godišnji Bobetko u bolnici primio nagradu grada Novske i tom prilikom dao političke izjave.

XS
SM
MD
LG