Linkovi

NYT: Mijenja se stav Amerikanaca prema ratu (26/3/03) - 2003-03-26


New York Times izvještava da se stav američke javnosti prema ratu u Iraku počinje mijenjati. Amerikanci vjeruju da će rat u Iraku trajati duže i koštati više od onoga što su oni originalno očekivali - rezultat je nove ankete koje su zajednički proveli New York Times i CBS News. Do promjene rasploženja je došlo nakon što su se pojavila prva izvješća o neuspjesima koalicijskih snaga na bojištu. Postotak onih koji vjeruju da će rat biti okončan brzo i uspješno pao je sa 62 posto u subotu na 43 posto u ponedjeljak. Isto istraživanje pokazuje da je došlo do porasta postotka Amerikanaca koji se pribojavaju terorističkog napada na američkom tlu. Američka javnost, međutim i dalje je čvrsto uz predsjednika Busha – oko 70 posto - vjerujući da on nije pogriješio što je krenuo na Irak vojnom silom - piše u današnjem New York Timesu.

Christain Science Monitor se osvrće na nadolazeću bitku za Bagdad. “Američka vojska je na rubu nečeg nezabilježenog u modernom ratu: “zauzimanja raštrkanog glavnog grada bez velikih žrtava i bez velikog razaranja grada” - navodi Christian Science Monitor. Taj bostonski dnevnik prisjeća se bitke za vijetnamski grad Hue. Američkim i južnovijetnamskim snagama trebala su tri i pol tjedna za izbacivanje snaga Vietconga iz tog grada. Pri tom su Amerikanci izgubili 147, a Južnovijetnamci 384 vojnika. No, sve to za grad koji se prostirao na nekih sedam blokova kuća i koji je u borbama potpuno uništen. Današnja američka vojska oružano je nadmoćnija od Iračana, ali ta nadmoć može se neutralizirati u gradskim borbama, upozorava Christian Science Monitor.

U reportaži iz Iraka Washington Post piše o velikoj pješčanoj oluji koja je smanjila vidljivost na svega nekoliko metara stvarajući nestvaran doživljaj. Neki Iračani vide tu oluju kao božansku intervenciju u korist Iraka. “Sve dok nije počela agresija nikada u životu nisam vidio ovakvu uluju. Svi mi vjerujemo u Boga, a on postavlja Amerikancima zapreke” - izjavio je Iračanin pod imenom Muhamed.

Posljednja informacija u pregledu vijesti dolazi s internet stranica New York Timesa, a odnosi se na gledanost rata na američkim televizijskim mrežama. Prvi Zaljevski rat proslavio je CNN kao medijski izvor vijesti, a ovaj bi mogao biti podjednako važan za Fox News. Naime, istraživačka tvrtka Nielsen Media Research provela je istraživanje prema kojem Fox News bilježi prosjek od četiri milijuna i 160 tisuća gledatelja od početka rata protiv Iraka. CNN, pak, ima dnevni prosjek od tri milijuna i 740 tisuća gledatelja. Na trećem je mjestu po gledanosti MSBNC s milijun i 760 tisuća gledatelja dnevno od početka rata s Irakom. (

XS
SM
MD
LG