Linkovi

Američke snage ubile oko 300 iračkih vojnika (26/3/03) - 2003-03-26


Dužnosnici Pentagona su priopćili da su američke snage ubile oko 300 iračkih vojnika nakon što su bili napadnuti granatama u blizini grada Najaf, 160 kilometara južno od Bagdada. "Oštećeno je nešto opreme, ali za sada nema informacija o žrtvama na našoj strani”- rekao je predstavnik Pentagona koji je istaknuo da je riječ o Sedmoj konjičkoj postrojbi, koja je dio američkih snaga koje se kreću prema Bagdadu.

Pentagon još ne zna jesu li poginuli Iračani bili u sastavu regularne vojske, elitne Republikanske garde ili možda paravojnih snaga nazvanih Saddamovi Fedajini. Koalicijske snage, predvodjene američkim postrojbama, bore se protiv iračke Republikanske garde u blizini Bagdada.

Prosvjedi u Basri

Sedmog dana rata u Iraku stižu informacije o prosvjedu protiv režima Saddama Husseina u Basri, drugom po veličini iračkom gradu, smještenom na jugu zemlje.

Glasnogovornik britanske vojske kaže da postoje indicije o mogućem revoltu stanovnika Basre protiv vladavine Saddama Husseina. Prema izvješćima iz tog grada, većinsko šiitsko stanovništvo izašlo je na ulice tog grada, a britanski novinar, koji se s koalicijskim snagama nalazi u tom području, tvrdi da su irački vojnici pucali na prosvjednike. Britanski su vojnici, koji se nalaze u rubnim dijelovima grada, nakon toga uzvratili vatru. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld nije mogao potvrditi da je na pomolu ikakav ustanak, ali je upozorio da koalicijske snage još uvijek nisu u prilici da pruže podršku eventualnoj pobuni:

"Nema nikakve sumnje da će se ljudi buniti, jer riječ je o ljudima koji su bili ugnjetavani od strane iračkog režima, ali ja se nadam i molim se da do toga dodje u vrijeme kada se u tom području nadju naše značajnije snage koje bi mogle pružiti potporu pobunjenicima. Svaka druga situacija dovest će jedino do njihove uzaludne pogibije."

Medjutim, irački ministar informiranja oštro demantira postojanje bilo kakve pobune u Basri. U tom je gradu pobuna izbila i prije 12 godina, na kraju prvog zaljevskog rata, kada su snage Saddama Husseina na brutalan način ugušile revolt lokalnih šiita.

S bojišnice stižu informacije o tome da s približavanjem Bagdadu američke postrojbe koriste topništvo protiv Saddamu Husseinu vrlo lojalnih pripadnika Republikanske garde, koji su i najbolje opremljene i najbolje obučene snage. Dakle, borbe se vode usprkos snažnoj pješčanoj oluji, koja drastično smanjuje vidljivost

"Iznenada smo se našli u potpunom mraku. Bilo je mračno do te mjere da nismo mogli vidjeti ništa ispred nas, čak ni na par centimetara."

Bojazan od uporabe kemijskog oružja

S približavanjem Bagdadu sve je veća bojazan da bi iračke snage na posljednjoj crti obrane mogle koristiti kemijsko ili biološko oružje. Medjutim, vojni zapovjednici i dalje ističu da se ratne operacije vode prema planu, ali nakon nekoliko težih sukoba i zarobljavanja ili nestanka 14 američkih vojnika te pogibije najmanje 40, ministar Rumsfeld je upozorio da ne treba očekivati nikakvu brzu pobjedu.

General Richard Myers, načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, upozorava da nitko iz Pentagona ili američke vlade nije rekao da će rat trajati samo nekoliko dana te da se, zbog stalnog medijskog praćenja ratnih operacija, čini kao da sve ide isuviše sporo:

"Mi svi promatramo što se dogadja gotovo 24 sata na dan, sedam dana u tjednu. Mislim da upravo ta činjenica dovodi do razmišljanja da se rat vodi već dosta dugo te da se mnogo toga dešava. Očigledno je da se mnogo toga dogadja, ali vjerujte sve se odvija po planu i mi mislimo da imamo prave postrojbe za ono što u ovom trenutku treba učiniti."

Osiguran Umm Qasr

S juga Iraka stižu informacije da su britanski vojnici osigurali lučki grad Umm Qasr, oslobadjajući na taj način put za dostavu prijeko potrebne humanitarne pomoći. Britanci uklanjaju podvodne mine u luci, tako da će brodovi s humanitarnom pomoći moći slobodno uploviti za par dana.

U blizini Basre, inženjeri Crvenog križa nastoje što brže osposobiti vodovod za potrebe milijun i 300 tisuća stanovnika tog grada. Basra je okružena koalicijskim snagama, ali sama gradska jezgra je i nadalje pod kontrolom paravojnih postrojbi odanih Saddamu Husseinu. Više od 60 posto stanovnika Basre ostalo je bez vode, te postoji bojazan da deseci tisuća djece u tom gradu budu zahvaćeni zaraznim bolestima. Ujedinjeni narodi namjeravaju uputiti globalni poziv za pomoć kako bi se prikupilo više od milijardu dolara potrebnih da se za Iračane nabavi hrana za idućih šest mjeseci. Inače, 60 posto iračke populacije u potpunosti ovisi o medjunarodnoj pomoći u hrani.

XS
SM
MD
LG