Linkovi

Ciljevi operacije "Iračka sloboda" (27/3/03) - 2003-03-26


Svjetska sigurnost traži uklanjanje s vlasti zlog, korumpiranog i brutalnog režima Saddama Husseina u Iraku. Za to se bori koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama, uz podršku Britanije, Australije i još četrdeset zemalja.

Kao što je izjavio premijer Britanije Tony Blair, ratni ciljevi koalicije su jasni: "Cilj je ukloniti Saddama Husseina s vlasti i osigurati da Irak bude lišen svih kemijskih, bioloških i nuklearnih programa naoružanja."

Tijekom cijele operacije Iračka sloboda, izjavio je premijer Blair, prva briga koalicije je dobrobit iračkog stanovništva.

"Ovu kampanju želimo voditi uz što manje patnji za iračko stanovništvo koje je brutalizirano pod Saddamovim režimom, uz očuvanje bogatstva zemlje za dobrobit njenog stanovništva, te učiniti to oslobodilačkim a ne osvajačkim ratom," kaže premijer Blair.

Rat će potrajati neko vrijeme, međutim sudbina Saddama Husseina i njegovog režima je zapečaćena, izjavio je premijer Blair:

"Saddam će otići. Njegov režim će biti smijenjen. Pred Iračanima je bolja budućnost do koje će doći uz našu pomoć. Oružja masovnog uništenja, - Iraku nepotrebna -, bit će eliminirana," rekao je britanski premijer.

Kao što kaže premijer Blair, premda je sigurno da će se u predstojećim danima koalicija suočiti s dodatnim problemima, konačna pobjeda nije ništa manje sigurna.

XS
SM
MD
LG