Linkovi

Irački ratni zločini će biti kažnjeni (26/3/03) - 2003-03-26


Otkako je počela vojna akcija koalicijskih snaga, predvođenih Sjedinjenim Državama, tisuće iračkih vojnika odabrale su mudru i časnu opciju – odbile su boriti se na strani Saddama Husseina. Ali, neki Iračani - čiji je izbor boriti se na strani, na propast osuđenog režima - ozbiljno su prekršili pravila ratovanja.

Iračke su snage, 23. ožujka, zarobile američke vojnike. Neki od ratnih zarobljenika, među njima i jedan ranjenik, bili su izloženi televizijskim kamerama i ispitivanjima iračkih vlasti. Propagandna je predstava prikazana na programu Al Jazzere, zajedno s video-snimkama poginulih američkih vojnika. Dvojica su, kako izgleda, bila ubijena hicima u glavu, izbliza. Jedan je viši irački dužnosnik ranije rekao da će zarobljeni vojnici koalicijskih snaga biti smatrani i tretirani kao – “zločinci i banditi.”

Predsjednik George Bush ovo je rekao o nehumanom tretmanu zarobljenih američkih vojnika:

“Očekujem da ratni zarobljenici budu tretirani na human način. Upravo onako kako se mi na human način ponašamo prema osobama koje su naši ratni zarobljenici. U protivnom, oni koji sa zarobljenicima postupaju nehumano, bit će smatrani ratnim zločincima.”

Za proteklih nekoliko dana otkako je rat započeo, broj iračkih zločina je u porastu. Izvješća govore da Iračani civile koriste kao “ljudski štit,” protiv njihove volje, da neispravno koriste bijelu zastavu i da simuliraju predaju kako bi protuzakonito koalicijske snage naveli u zasjedu. Iračke vojne i policijske snage nose civilnu odjeću kako bi zavarali koalicijske snage, nakon čega izvode oružane napade na njih. Irački režim u civilnim područjima razmješta svoju vojsku i vojnu opremu. Brza i djelotvorna akcija koalicijskih snaga spriječila je Saddama Husseina i njegove pristaše da pale izvore nafte i time nanesu veliku štetu po ljudsko zdravlje i po okoliš.

Ratni zločini režimu Saddama Husseina nisu strani. Režimske su snage ubile na tisuće iračkih civila otrovnim plinovima i konvencionalnim oružjima. Pod Saddamovim režimom počinjeni su zločini protiv iranskih vojnika u iransko-iračkom ratu, 80-ih godina. Mučio je američke ratne zarobljenike iz Zaljevskog rata, 1991. Za počinjene zločine, Saddam Hussein će uskoro biti priveden pred lice pravde. One koji s njima sudjelovali u tim zločinima, čeka ista sudbina.

XS
SM
MD
LG