Linkovi

Na domaćim zračnim linijama - 10 posto manje putnika (27/3/03) - 2003-03-26


U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, broj putnika na zračnim linijama u Sjedinjenim Državama za deset posto je manji. Rezervacije za letove također su rijeđe, kao posljedica zabrinutosti zbog ratnih zbivanja na Srednjem istoku.

Sjedinjene Države, Kanada i europske zemlje poduzimaju razne mjere kako bi pomogle svojim avio-kompanijama - izvješćuje Wall Street Journal.

Broj putnika u danima neposredno pred rat bio je manji za 3 do 5 posto. Iako razmjerno malen, on je dodatno otežao fiskalnu poziciju avio-kompanija, od kojih se neke nalaze pred bankrotom.

Američka avio-kompanija Delta AirLines najavila je da će u prvom tromjesječju ove godine imati gubitak veći od prošlogodišnjeg, koji je iznosio $397 milijuna, odnosno $3.25 po dionici.

Analitičari prometnog sektora procjenjuju da se situacija u zračnom prometu neće promijeniti na bolje prije sljedeće godine - konkurencija među avio-prijevoznicima sve je oštrija, cijene zbog toga padaju, profiti su sve manji, a geopolitička situacija je neizvjesna.

Očekuje se da će u sljedećih nekoliko dana i drugi američki avio-prijevoznici objaviti gubitke u prvom kvartalu ove godine.

XS
SM
MD
LG