Linkovi

Europska komisija Hrvatskoj daje veoma dobre ocjene (26/3/03) - 2003-03-26


Europska komisija je u svojoj drugoj po redu godišnjoj analizi procesa stabilzacije i pridruživanja Hrvatskoj dala uglavnom dobre do veoma dobre ocjene, pogotovo za područja ključna za njezine integracijske ambicije.

Europska komisija objavila je svoj dugo najavljivani godišnji izvještaj – analizu procesa stabilizacije i pridruživanja, dakle stanja u pet zemalja regije jugoistočne Europe.

Opća je ocjena da je prisutan napredak, u nekim elementima poput stabilizacije ili činjenice da su u svim državama na vlasti demokratski izabrane vlade, čak i zamjetan napredak. Komisija je propustila, temeljem izvještaja, ponuditi prijedloge drastičnijih promjena u samoj naravi procesa stabilizacije i pridruživanja, pogotovo načina i vidova na koje Unija može solidarno potpomagati integraciju pet država u Uniju.

Osnovna je razlika u odnosu na prvi, lanjski izvještaj zaključak da je svim ovim zemljama mjesto u Uniji i da će proširenje biti uspješno završeno tek njihovim ulaskom u "veliku Europu".

Što se Hrvatske tiče, u analizi je spomenuto da je riječ o zemlji koja po svim parametrima - demokratskim i naročito gospodarskim - iskače iz prosjeka regije. U svim elementima ključnim za buduću kandidaturu Hrvatska je dobila dobre do veoma dobre ocjene – u demokratizaciji, gospodarstvu, regionalnoj suradnji, reformama i, pogotovo brzom i uspješnom ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dakle bilateralnog ugovora s Unijom.

Jedina istinski slaba točka ostaje suradnja s Tribunalom (iako je u nekim elementima netočno opisana) i pravosudni sustav uopće, potom neki manjkavi zakoni i suradnja sa susjedima gdje se spominju samo nesuglasice sa Slovenijom. Listu problema kompletira povratak izbjeglica, proces koji je prespor ali gdje Komisja opet uvažava da mu je preduvjet za ubrzavanje razvijenija ekonomija i razvojne perspektive.

XS
SM
MD
LG