Linkovi

Arapske vlade sučeljene s popratnim ratnim posljedicama u vlastitim zemljama (25/3/03) - 2003-03-25


U svakodnevnom izražavanju gnjeva zbog rata u prijestolnicama Srednjeg Istoka, prosvjednici kliču da će za Irak dati i dušu i krv. Neki od prosvjeda završili su nasiljem, sa sukobima između policije i prosvjednika u Bahrainu, Jemenu, Egiptu i Jordanu. Premda su prosvjedi usredotočeni protiv Sjedinjenih Država, analitičari kažu da se mnoge arapske vlade plaše da bi se gnjev ulice mogao okrenuti prema njima, posebice u slučaju vlada koje su bliske saveznice Amerike.

Hala Mustafa, analitičarka Centra za političke i strateške studije Al-Ahram, ističe da su posebno jako zabrinute vlade Brahraina, Egipta i Jordana. "Takvi prosvjedi počeli su kao izraz protivljenja nekim vanjskopolitičkim pitanjima ili kao negodovanje zbog američke politike, ali, mogli bi završiti kao kritika, protivljenje ili prosvjed protiv vlastitih vlada," kaže Hala Mustafa.

Silovitost prosvjeda izravno će ovisiti o trajanju rata koji Sjedinjene Države predvode protiv Iraka, tvrdi profesor Sveučilišta Cairo, Hassan Nafae. Što duže bude rat trajao, što veći bude otpor iračkog naroda, uz rastući broj žrtava, to će gnjev na ulicama biti sve jači, kaže ovaj stručnjak. On dodaje da, premda nije vjerojatno da bi prosvjedi promijenili temeljnu politiku tih vlada, oni bi ih mogli natjerati na veću kritičnost prema Sjedinjenim Državama i po pitanju rata i moguće, drugim pitanjima. "Možda će te vlade biti natjerane da promijene svoj politički diskurs i budu kritičnije prema američkim stavovima," kaže Hassan Nafae.

Veliku političku opasnost predstavlja i moguće ojačavanje islamskih oporbenih skupina u prozapadnim arapskim zemljama, poput Egipta i Jordana, upozorava Hala Mustafa: "Bilo kakav poremećaj ili nemir mogao bi se pokazati prednošću za nezadovoljne skupine islamske oporbe."

Posljednja stvar koju ijedna arapska vlada želi jest učiniti bilo što što bi ojačalo oporbu unutar zemlje. Istodobno, međutim, mnoge od njih ovise o dobrim ekonomskim vezama sa Sjedinjenim Državama, a, u nekim slučajevima i o izravnoj pomoći. Regionalni analitičari kažu da će umjerene arapske vlade u dolazećim tjednima morati pokazati umijeće delikatnog balansiranja između suprotstavljenih interesa.

XS
SM
MD
LG