Linkovi

NYT: Kolika će biti cijena u ljudskim životima puta do Bagdada? (25/3/03) - 2003-03-25


"Cilj je Bagdad, ali po koju cijenu," – naslov je u današnjem izdanju New York Timesa. Put do Bagdada vodi kroz rovove Republikanske garde – naglašava New York Times i postavlja pitanje – koja će se cijena platiti u životima, i američkim i iračkim? Iračani su počeli koristiti gerilsku taktiku, a američko približavanje Bagdadu povećava i opasnost od Saddamovog korištenja kemijskog oružja.

Ima i pitanja – zašto američka vojska ne koristi više zračnih udara? Odgovor je u tome što je iz plana za rat u Iraku povučeno na stotine napada iz zraka kako bi se izbjegle civilne žrtve i veće štete civilnim objektima. Za razliku od Zaljevskog rata iz 1991.godina, iračka televizija joj uvijek radi. Preispituje se i taktika helikopterskih napada, jer zbog opasnosti od napada protuzračnim raketama helikopteri lete vrlo nisko. No, tada se izlažu drugoj opasnosti - postaju vrlo ranjivi na najobičniju vatru iz takozvanog malog oružja. To potvrdjuje i podatak da je od 32 helikoptera do sada korištena u ovom ratu njih 30 bilo pogodjeno vatrom iz pušaka, piše New York Times.

Washington Post se, izmedju ostalog, bavi i utjecajem iračkog rata na gospodarstvo. Nakon nekoliko dana pada cijene nafte i povećanja vrijednosti dionica, došlo je do potpuno obrnute situacije, jer su se investitori sada uplašili da se rat i neće baš tako brzo okončati, kako je to izgledalo prije samo tri-četiri dana. No, burze trese i nepoznanica glede budućeg geostrateškog izgleda Srednjeg istoka te bojazan da bi mir mogao biti skuplji od rata.

Christian Science Monitor piše o tome da Iračani čak i u trenutku kada je njihova zemlja napadnuta vrše pogubljenja nad Kurdima na sjeveru zemlje. Samo je u Kirkuku pogubljeno izmedju 32 i 63 Kurda u posljednjih nekoliko dana. Navodi se slučaj jedne starije žene koja je u Kirkuk došla kako bi kupila na tamošnjoj tržnici nešto povrća. No, ubijena je pod sumnjom da je kurdski špijun.

XS
SM
MD
LG