Linkovi

Pješčana oluja usporila napredovanje prema Bagdadu (25/3/03) - 2003-03-25


Žestoke pješčane oluje diljem Iraka usporile su – barem privremeno - napredovanje američkih i britanskih snaga prema Bagdadu.

Medijska izvješća iz Basre, o navodnom ustanku iračkog stanovništva protiv vlasti Saddama Husseina, koalicijski zapovjednici nisu mogli potvrditi. Bagdad je ova izvješća odbacio.

Koalicijski zrakoplovi, koji lete nad oblacima prašine i pijeska, nastavljaju bombardirati položaje elitne Republikanske garde koja brani južne prilaze iračkoj prijestolnici. Koalicijski će zrakoplovi danas izvesti 1.400 letova nad Irakom.

Ipak, načelnik Združenog stožera američke vojske, general Richard Myers izrazio je uvjerenje da najteže bitke tek predstoje. Ministar obrane Donald Rumsfeld rekao je da je do sada zarobljeno oko tri i pol tisuće Iračana.

Koalicijske snage vodile su tijekom dana bitke oko strateški važnih gradova na jugu zemlje, uključujući Nasiriju, Basru i Karbalu.

******

Predsjednik Bush ocijenio je da koalicijske snage u Iraku napreduju, no upozorio je da se ne može predvidjeti kada će borbe biti završene. Tijekom današnjeg posjeta Pentagonu, predsjednik je pohvalio koalicijske snage, rekavši da njihov marš na Bagdad napreduje dobro:

"Naša koalicija stalno napreduje. Ostvarujemo znakovit napredak. Borimo se protiv neprijatelja koji ne priznaje međunarodno ratno pravo, koji oblači civilnu odjeću i spreman je ubijati da bi se strahovlada Saddama Husseina nastavila. No, protiv takvog neprijatelja borimo se odvažno i hrabro."

Predsjednik je dodao da nema sumnje da će Saddamov režim biti razoružan i eliminiran, te je kazao da su američki vojnici i njihove obitelji pokazali spremnost na velike žrtve. "Pripadnici naših oružanih snaga i njihove obitelji iskazuju veliku hrabrnost i neke su pretrpjele veliki gubitak. Amerika je zahvalna svima onima koji su se žrtvovali. Naša je koalicija snažna. Veže je načelo zaštite ne samo naše nacije, već i svih nacija od brutalnog režima, naoružanog oružjem za masovno uništavanje, koji bi mogao ubiti tisuće nevinih ljudi" – rekao je predsjednik Bush.

******

Irak je odbacio američke optužbe da je od Rusije dobio pomoć i zabranjenu vojnu opremu. Irački ministar informiranja rekao je danas novinarima u Bagdadu da u Iraku nema ruskih stručnjaka, te da Rusija nikada nije Iraku osigurala nikakvu opremu.

Washington je priopćio da raspolaže vjerodostojnim dokazima da su ruske tvrtke prodale Iraku vojnu opremu, poput uređaja za elektronsko ometanje, anti-tenkovske granate i infracrvene uređaje za noćno izviđanje. Bijela je kuća priopćila da je predsjednik Bush razgovarao o ovom pitanju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ruski dužnosnici također su odbacili američke tvrdnje. U međuvremenu, američki vojni dužnosnici priopćili su da su koalicijske snage uništile šest iračkih uređaja za ometanje opreme za satelitsko navođenje.

******

Pentagon je priopćio da radi na zaštiti koalicijskih snaga i iračkih Kurda od mogućeg iračkog kemijskog napada. General Victor Renuart kazao je na tiskovnoj konferenciji u Kataru da koalicijske snage pregledavaju nekoliko različitih lokacija, no da za sada ne može potvrditi da je pronađeno bilo kakvo kemijsko oružje. Koalicijske čelnike brine mogućnost da će, s približavanjem koalicije Bagdadu, irački čelnici posegnuti za kemijskim oružjem.

******

Pentagon je priopćio da na sjeveru Iraka organizira posebni zapovjedni centar, koji će pomagati u humanitarnim operacijama, te će služiti kao veza između Turske i iračkih Kurda. Prema riječima američkog generala Petea Osmana, Sjedinjene Države i njihovi koalicijski partneri podržavaju siguran, stabilan i održiv Irak, što uključuje i očuvanje njegovih sadašnih granica.

Američka Agencija za međunarodni razvoj USAID dodijelila je ugovor za upravljanje lukom Umm Qasr, vrijedan gotovo pet milijuna dolara, kompaniji Stevedoring Services of America iz Seattlea. Podružnice kompanije Haliburton, koju je svojedobno vodio dopredsjednik Dick Cheney, dobile su ugovor za gašenje požara na naftnim bušotinama i obnovu naftnih postrojenja.

XS
SM
MD
LG