Linkovi

Hrvatske zračne luke spremne za slijetanje američkih transportnih zrakoplova (25/3/03) - 2003-03-25


Nakon početka akcije koalicijskih snaga u Iraku, Sjedinjene Američke Države još nisu zatražile dopuštenje preleta za svoje zrakoplove preko hrvatskog teritorija. Promet se hrvatskim zračnim prostorom poslije ratnih zbivanja u Iraku odvija bez poteškoća.

Hrvatska je Vlada još na sjednici krajem veljače odobrila Sjedinjenim Državama u okviru njihovih priprema za vojnu intervenciju u Iraku korištenje hrvatskog zračnog prostora za potrebe preleta, slijetanja i punjenja gorivom civilnih transportnih zrakoplova u hrvatskim zračnim lukama.

Ako to zatraže, američki i saveznički transporteri za eventuanu opskrbu gorivom koristit će dvije hrvatske zračne luke i to u Puli i Splitu.

Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva pomorstva, prometa i veza, o tehničkim mogućnostima zračnih luka u Puli i Splitu i mogućem prijamu koalicijskih zrakoplova, kaže: “Zračne luke u Splitu i Puli u potpunosti su spremne preuzeti te obveze. Riječ je o čistom tehničkom slijetanju koje neće izazvati nikakve poteškoće u spomenutim zračnim lukama jer u ovom slučaju putnici ne izlaze iz zrakoplova kojem bi se punilo gorivo."

XS
SM
MD
LG