Linkovi

Šešelj još uvijek ne razumije hrvatski jezik (25/3/03) - 2003-03-25


U srijedu se Vojislav Šešelj konačno izjasnio o optužnici odbacivši svih 13 točaka. Haaška je sudnica ponovno postala mjesto lingvističke rasprave. Pošto je predsjedavajući sudac Wolfgang Schomburg ustvrdio da hrvatski, jednako kao i bošnjački, optuženi razumije, Šešelj je ispalio tiradu kako je hrvatski umjetni jezik, "kao cockney u engleskom".

Lider srpskih radikala nastavio je, kako je najavio, od suđenja činiti predstavu. Prvo je sucima uručio stotinjak rukom pisanih stranica podneska, odbio laptop da ga "ne strese struja", potom je tražio da Tribunal, a ne Nizozemska osigura vize njegovoj obitelji, budući da vlada zemlje – domaćina Tribunala, citiram, "podržava agresivni američki genocid", da bi na kraju zamolio glavnu tužiteljicu da ga "ne vrijeđa u javnosti". "Ukoliko joj počnem vraćati uvrede neće se dobro provesti" - obećao je optuženi.

U okviru suđenja Slobodanu Miloševiću, koje je prekinuto, suci su morali postati medicinski eksperti. Raspravljalo se o lijeku za povišeni tlak, problemu radi kojega je po sedmi put prekinut proces.

Slobodan Milošević je odbio uvažiti sugestiju liječnika o povećanju doze, tvrdeći da mu ona stvara mučninu radi koje se, opet, ne može braniti u sudnici i stalno je iscrpljen. Tužitelj je pak insistirao da se optuženoga "stavi pred zid" - ili da počne slušati liječnike ili, u protivnom, suditi će mu se bez branitelja, odnosno Miloševića samoga.

Prema agenciji Beta, ovaj je medicinski slučaj s lijekom "labetalol" u Beogradu u Komitetu za obranu Miloševića opisan riječima, "ovo više nije samo lažno suđenje već i najobičnija tortura". Suci su na kraju odlučili da se proces nastavlja u četvrtak.

XS
SM
MD
LG