Linkovi

Chicago - 6 Oscara; Bande New Yorka - niti jedan (24/3/03) - 2003-03-24


Na svečanoj dodjeli Oscara, 75. po redu, Oscara za najbolji film dobio je film Chicago. U filmskoj sezoni 2002 – 2003 bilo je više izvrsnih filmova i članovi Američke filmske akademije vjerojatno su se dosta dvoumili koga nagraditi. Svečanost je inače protekla u ponešto mirnijem tonu, zbog rata u Iraku.

Počnimo s glavnim dobitnicima. Nagradu u kategoriji najbolja ženska uloga dobila je Nicole Kidman, za film The Hours. Oscar za najboljeg glumca ide Adranu Brodyju, za ulogu u filmu Pijanist. Najbolje sporedne uloge – Catherine Zeta-Jones i Chris Cooper. Oscara za režiju dobio je Roman Polanski, za film Pijanist. Najbolji strani film – njemački film “Nowhere in Africa”. Najbolja filmska glazba – glazba u filmu Frida. Najbolja skladba – skladba iz filma Osam milja, rappera iz Detroita Eminema. Najbolji dokumentražni dokumentarac – film Michaela Moorea, Bowling For Columbine, o američkoj opsjednutosti naoružanjem. Oskara za životno djelo dobio je britanski glumac Peter O’Toole.

Nominirani u kategoriji najbolji igrani film bili su filmovi: Chicago, Bande New Yorka, Gospodar prstenova – Dvije kule, Pijanist i The Hours – Sati. Glavni su suparnici za ovu nagradu bili Chicago, mjuzikl u najboljoj maniri tog američkog žanra, mnoge je podsjetio na mjuzikl Cabaret, također iz radionice Boba Fossea, iz ranih sedamdesetih. Chicago je bio nominiran u ukupno 13 kategorija – dobio je 6 Oscara.

Glavni suparnik Chicagu – film Martina Scorsesea Bande New Yorka, priča o brutalnoj stvarnosti iseljeničkog New Yorka s polovice devetnaestog stoljeća. Ovaj je film imao 10 nominacija, osvojio nije niti jednog Oscara – na zaprepaštenje mnogih, čak niti za režiju.

Svečana dodjela Oscara ove godine prošla je u nešto ozbiljnijoj, mirnijoj atmosferi, zbog rata u Iraku. “Ukinuli smo šetnju crvenih tepihom. To je stvarno prikladna poruka ‘svima njima’” – sarkastično je komentirao voditelj komičar Steve Martin.

Osjećaje nazočnih vjerojatno je najbolje iskazao Adrian Brody, dobitnik nagrade u kategoriji najbolje muške uloge: "Radeći na filmu koji prikazuje dehumanizaciju čovjeka u ratno doba, za vrijeme drugog svjetskog rata, mislim da bi bi svi trebali biti svjesni posljedica koje na ljude ostavlja rat."

XS
SM
MD
LG