Linkovi

Julianne Moore: 'Tuča nikad nije rješenje' (24/3/03) - 2003-03-24


Dodjeli Oscara prethodila je u Santa Monici, na domak Hollywooda, svečanost ispunjena priličnim političkim nabojem - dodjela nagrada Independent Spirit. Radi se o svojevrsnoj alternativnoj verzija Oscara, za više umjetničke, a manje komercijalne filmove.

Događaj je bio prilika da holivudske zvijezde, sve mahom poznate po svom liberalizmu, izraze svoje protu-ratne stavove te kritiziraju politiku predsjednika Busha. Najglasniji je bio redatelj dokumentarnih filmova Michael Moore, poznat po vrlo popularnom filmu "Bowling for Columbine", koji kritizira američku opčinjenost pištoljima i puškama. Rekavši da “rat protiv Iraka uči djecu da je nasilje potpuno prihvatljiv način rješavanja konflikta”, Moore je predsjednika Busha nazvao "fiktivnim predsjednikom koji provodi terorizam".

Julianne Moore, zvijezda filma "Far from Heaven", koji je požnjeo najviše nagrada Independent Spirit, a i sama dobitnica te nagrade za najbolju ulogu, bila je mnogo umjerenija: “učimo djecu da se ne tuku s vršnjacima. Tuča nikad nije rješenje problema.”

S proturatnim stavom oglasio se i njezin partner iz filma, inače dobitnik nagrade Independent Spirit za najbolju sporednu mušku ulogu, Dennis Quaid, koji je rekao da ovakvi neovisni filmski skupovi trebaju biti politizirani. "Ovo su za sve nas vrlo čudna vremena," dodao je.

Glumac i filmski autor Mike White, koji se ovjenčao nagradom Independent Spirit za crnu komediju "Good Girl", s Jennifer Aniston u glavnoj ulozi, pri primitku nagrade, izjavio je: "Uložimo ove godine malo više duha u izbacivanje predsjednika Busha iz Bijele kuće!"

Za razliku od svečanosti dodjele Oskara, gdje su ove godine odustali od raskošnog dočeka zvijezda na crvenom sagu, kako bi se minimalizirala frivolnost čitave svečanosti u vrlo ozbiljna vremena, na svečanosti dodjele nagrada Independent Spirit zadržana je čitava pompa: bile su tu i zvijezde, i papparazzi, i obožavatelji.

XS
SM
MD
LG